fbpx Четирилогията „Александрийски квартет” на българкия пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Четирилогията „Александрийски квартет” на българкия пазар

Издателство „Кръгозор” представя Голямото завръщане на една от литературните сензации на ХХ век четирилогията „Александрийски квартет” на английския писател Лорънс Дърел. Тя е поставена сред първите десет в класацията на стоте романа, белязали изминалото столетие, направена от писатели, издатели и читатели от цял свят.

Лорънс Дърел пренася читателите в странната, магична и романтична атмосфера на „столицата на сърцето”, един от най-интересните градове в човешката история. Там малко преди Втората световна война се събират героите на четирите романа, обединени в екзотичния квартет. Необикновеният и ексцентричен роман за мистерията на човешката душа, любовта и страстта изследва спомените и познанието, постижимо от хората. В центъра са любовните афери на млад писател, преплетени със съдбите на други хора. Всеки от романите описва техните отношения и набляга на един от четиримата основни герои – Жюстин, Балтазар, Маунтолив, Клия. Самият древен град, Александрия, е петият главен герой – град на познание, книги и истории. Луксозната четирилогията „Александрийски квартет” е с цена на четирите тома в комплект с изящен бандерол за 55 лв.

За сюжета

„Александрийски квартет” е поредица от четири романа, пищна и чувствена тетралогия, съставена от „Жюстин” (1957), „Балтазар” (1958), „Маунтолив” (1958) и „Клия” (1960). Действието се развива в Александрия, Египет, през 40-те години на ХХ век. Три от книгите са написани от първо лице, а в „Маунтолив” разказът се води от трето лице. Първите три части описват от различни гледни точки поредица от събития в Александрия преди Втората световна война; четвъртата ни пренася по-напред във времето. Събитията са разказани най-вече от името на Л. Дж. Дарли, който наблюдава и коментира отношенията си със своите любовници, приятели и познати в Александрия. В „Жюстин” Дарли се опитва да се възстанови след връзката си с Жюстин Хоснани и най-вече, да я проумее. Припомня си събитията, връща се към спомените си и тълкува случилото се, за да открие каква е природата на любовта, как може човек да живее с нея и без нея. „Балтазар”, наречена по името на приятеля на Дарли, лекар и мистик, тълкува преживяванията му предимно от философска и интелектуална страна. Третият роман представя съвсем директно и откровено повечето от преживените от героите неща, а четвъртият, „Клия”, показва Дарли в нова светлина – изцелен, по-зрял и способен да обича художничката Клия Монтис, жената, за която е бил предопределен.
Историята е описана визуално, със странна цикличност, едни и същи събития са преосмислени от различна перспектива. Любовни връзки, издигнати от низините на плътта до най-лиричните преживявания, понякога лишени дори от страст, но не и от чувственост. В „Александрийски квартет” ще срещнете дипломати и творци, египтяни и чужденци, религиозни фанатици и модерни циници – всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не могат да бъдат пренебрегнати.