fbpx Чудесата на “Дунав Ултра” или “Ел Камино” в сърцето на Балканите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първа част

Чудесата на “Дунав Ултра” или “Ел Камино” в сърцето на Балканите

Изключвайки нахлуването на Аспарух по нашите земи и създаването на Дунавска България, за мен поречието на Дунав винаги е била загадъчна, далечна и дори дива географска територия. В часовете по история Дунав никога не е липсвал в уроците, но винаги отстъпваше блясъка и славата в посока Плиска, Търново, Преслав и битките из проходите на Стара планина. Реката беше екзотичната техническа преграда, която трябваше да бъде мощно форсирана по пътя на епопеята съпътстваща Руско-турската освободителна война.

Със своите близо 3000 км дължина, Дунав е втората по дължина река в Европа, но единствената в света, която пресича политическите граници на 10 съвременни държави. Извирайки в сърцето на Германия под формата на малък и игрив поток, постепенно водната маса набира големина и сила, за да се превърне в гигантски и страховит с размерите си воден басейн, прерязвайки континента от запад на изток, и вливайки се чрез внушителна делта в Черно море.

Днес напук на обезлюдените населени места в България, тече бавен, но постъпателен процес, при който интересът към Дунавското поречие като икономически, културен и туристически продукт започва бавно да се преосмисля, създавайки фундамента за неминуемото бъдещо възраждане на региона.

През последните години един (НЕ)случайно създаден български веломаршрут раздвижи духовете и вдъхна доза надежда на хората обвързали живота си с поречието на реката. Само няколко години след създаването му, веломаршрутът “Дунав Ултра” спечели голямата награда за “Иновация” в Годишните награди в туризма на България. Така той даде ясна индикация за посоката и новите тенденции в дефиниране на алтернативен туристически продукт.

Желанието за формално и реално бягство от създаващите се по цял свят мегаполиси става все по-осезателно и някъде там, в този копнеж, все по-отчетливо се търсят нови, интересни и атрактивни дестинации, където времето, условията и преживяванията контрастират на урбанизираната градска среда.

В този смисъл пътуването с велосипед по поречието на Дунав точно в България създава потенциал да се превърне в атракция от световно ниво, която през следващите десетилетия има възможност да капитализира и да се развива изключително успешно.

Връщайки се обратно в реалността, веломаршрутът “Дунав Ултра” предлага още това лято да опитате в зародиш този все още необработен туристически диамант и да поемете на пътешествие “телепортирайки” се само на няколко часа от забързания град - почти буквално в друго измерение.

Веломаршрут “Дунав Ултра”

Обща дължина 730 км
Два вида преминаване: Туристически, скоростно
Общо градове, през които преминава: 17
Общо села, през които преминава: 72
Защитени зони, които се пресичат: о-в Персина, Калимок-Бръшлен, езеро Малък Преславец, Гарвански блата, езеро Сребърна, Дуранкулашко езеро
Римски крепости и градове: Бонония, Рациария, Ескус, Димум, Нове, Ятрус, Сексагинта приста, Трансмариска, Дуросторум
Някои по-важни съвременни градове: Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, Добрич.
www.dunavultra.com

Чудесата на “Дунав Ултра”

Чисто географски и инфраструктурно погледнато, пътуването с велосипед по поречието на Дунав в България е всичко това, което в Западна Европа не е. И в това е неговото превъзходство и чар!

За разлика от западните държави, където уредеността започва да наподобява вкуса на гумен домат, българското поречие на Дунав завладява с недодялана естественост, в съчетание с дивна природна красота. Икономическото състояние неминуемо оказва влияние и в момента туристическите услуги трудно достигат необходимото ниво. Все пак от година на година това бавно се променя и ако отделите време в планиране, може да се натъкнете и на множество приятни изненади.
Теренът на веломаршрута “Дунав Ултра” предлага кратки, но стръмни изкачвания, следвани от дълги равнинни части, което чисто визуално представя присъствието на реката, флората, фауната и изобщо пейзажа по един изключително динамичен и атрактивен начин.

Съчетанието на физически усилия с примитивните условия, пълните със зеленчуци и овошки домашни градини, очуканите пътища и къщи и всичко това на фона на могъщата водна шир - създава една неповторима атмосфера, която формира усещането, че сте се пренесли с машина на времето в паралелен свят.
Това е уникално по рода си многодневно изживяване и среща с общо над 100 исторически, културни, природни или кулинарни обекти. В следващите редове ще споменем някои от най-вълнуващите от тях, за да ви насочим и да помогнем да припознаете този вид туризъм, предлагайки ви една наистина уникална идея за вашата бъдеща семейна ваканция.

Дунавски лимес

По поречието на река Дунав и на територията на целия континент по време на Римската империя (I-V в.н.е.) се изгражда сложна фортификационна (отбранителна) система, с наименование Дунавски лимес. Нещо като китайската стена, но далеч по сложно “съоръжение”.

Реката е естествена водна преграда, а от друга страна по течението и (най-вече от южната страна) се създават укрепления, кастели, крепости и градове, чиято основна задача е да гарантират сигурността на Империята. Между населените места се обособяват търговски пътища, строят се водопроводи и се изграждат културни и икономически центрове. По поречието кръстосват военна и търговска флота, а важни пристанища свързват западните части на Империята с Долна Мизия - регионът, в който попада днешното “българско” поречие на Дунав.

Следващите столетия променят фундаментално политическата карта, за да се стигне до днешни дни, където огромни бази от исторически данни и артефакти напомнят за този невиждан и до момента европейски цивилизационен възход. Пътуването по веломаршрута “Дунав Ултра” е потапяне в историята на континента, където руините и следите на една велика цивилизация ще ви съпътстват през целия ви път почти буквално.

Видински санджак

Ако преди визитата си във Видин отделите време да се подготвите предварително, ще осъзнаете, че сам по себе си този град е толкова интересно място, почти колкото цял сезон на сериала Game of Thrones. Не се подлъгвайте от слуховете за и при вида на овехтелия по чисто български град. Местоположението и важността на днешен Видин са оценени няколко хилядолетия преди новата ера и към момента няма никакви логични основания да се съмняваме, че това ще променя занапред. Мястото все още носи духа на прочутата преди около 150 години административна Имперска единица Видински санджак, а сред задължителни места за посещения са Дунавския парк, крепост Баба Вида, Конака, Кръстатата казарма, Капиите, библиотека и джамия на Осман Пазвантоглу.

Корабът „Радецки”

 

Там, където слиза Ботевата чета, близо до гр. Козлодуй, днес е изградено малко пристанище и огромен паметник-мемориал. Днес тук е акостирал дуплика на кораба „Радецки” (оригиналът го няма вече), създаден през 60-те години на миналия век, благодарение на събраните чрез дарения внушителни 523 хил. лв. Сумата е набавена чрез родолюбива инициатива, при която пионерчета от цялата страна даряват по 2.50 лв., за да може да се произведе точна реплика на днешния кораб-музей. Освен за снимки отвън - днес „Радецки” е отворен и за посещения в каютите, машинното отделение и основната зала, която пресъздава атмосферата на историческите времена.

730-километровият веломаршрут „Дунав Ултра“ е създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава предприемач Борис Бегъмов. През 2010 г. той е високо наднормено тегло и води изключително нездравословен начин на живот.
Воден от желанието за промяна, се отдава на колоездене и спорт, които го променят напълно. Няколко години по-късно, създава уникалния веломаршрут, следващ северната граница на България – по поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море.
В три последователни години Бегъмов организира и участва лично в опити за преодоляване дистанцията на веломаршрута за по-малко от 48 часа с велосипед. Два пъти успява – веднъж с велосипед без предавки и веднъж в дуатлон.
След 2016 г. Бегъмов се отдава на популяризирането на Дунавския регион през Добруджа до Черно море, като атрактивна дестинация за велотуристи.

снимки:Борис Бегъмов и Данаил Цонков