fbpx Чужди фирми вече наемат палати за изложението „Агра 2015“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чужди фирми вече наемат палати за изложението „Агра 2015“

Фирми от Полша и Румъния стартираха записванията за предстоящата Международна селскостопанска изложба „Агра 2015“, която ще се проведе в началото на месец март в Международен панаир Пловдив. За първи път в 23-годишната история на изложението заявки за участие се дават седем месеца преди неговото начало.

Резервации вече правят и компании от други европейски държави. Причини за големия интерес са силното тазгодишно издание на „Агра“ и подемът в българското селско стопанство, което става перспективен пазар за нови машини, технологии и оборудване.

Според експерти „Агра 2014“ бе най-мащабната за последните няколко години. Тя постави четири рекорда. Започна със 7% повече изложители и увеличение на ангажираните площи с 25%, показа 69 новости, половината от тях световни, и приключи с 21% ръст на посетителите, които бяха близо 33 000. За първи път участваха 96 компании, а други 32 се завърнаха. Две български фирми бяха наели цели палати, за да представят техниката си.

Всичко това вдъхва оптимизъм, че предстоящата „Агра 2015“ ще бъде най-доброто изложение в Югоизточна Европа, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, в края на тазгодишното издание. Прогнозата вече се потвърждава от пристигащите заявки на изложители за предстоящата „Агра“.

Като основни фактори за участието си те посочват търговската ефективност на проявата, нейния престиж, големия брой посетители и отличните условия, предлагани от Международен панаир Пловдив, показват данни от социологическо проучване. Причина за увеличаване на изложителите е и постигането на целите, които са си поставили: бизнес контакти, реклама на нови продукти и услуги, намиране на пазари. Ръстът на посетителите също се обяснява с реализираните очаквания за ориентиране в новите тенденции в бранша, създаване на бизнес контакти и проучване на конкуренцията.

„Агра 2014“ се проведе от 4 до 8 март под егидата на Министерството на земеделието и храните заедно със специализираната изложба „БиоАгра“. 479 директни и представени изложители от 22 държави разположиха експонатите си в седем палати и откритите площи край тях. Те демонстрираха технологии, техника и оборудване, биопродукти и решения за биоферми, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, софтуер и услуги за агробизнеса, научни разработки, специализирани издания.