fbpx ComSyWorld – стъпка по стъпка изграждане технология на бъдещето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ComSyWorld – стъпка по стъпка изграждане технология на бъдещето

Въпроси с положителни отговори
 
Всичко започна от изграждането на система за събиране на финансови отчети в Столична община. Решихме да пробваме с облачно базирана база данни и експериментът се оказа изключително успешен. 
 
Първа стъпка. Голяма част от предаващите отчети бяха наши клиенти и по финансови системи. Какво по-добре за тях, ако отчета се предава автоматично. И тогава изникна въпросът дали не можем да качим и техните SQL бази данни в облака. Най-добре е да са на друго място, но с осигурена комуникация. Това пък създава голямо удобство при администрирането. А има и допълнителни предимства. 
 
Втора стъпка. Качихме много бази данни в облака, но се оказа, че няма толкова персонал. Затова създадохме система, която да помага при администрирането. Като страничен положителен ефект е и бързото разпространение на новите версии, както и скоростното обновяване на базите данни. Всичките промени в софтуера стават незабавно и незабележимо, без да се пречи по никакъв начин на работата на клиентите.
 
Трета стъпка. Финансовите отчети, които се предават са по макети на екселски файлове. Тогава включихме разпространението на файловете като част от системата. И ето че идва нов въпрос-възможност. След като ще разпространяваме файлове на ексел, защо да не може и на Word или PDF? Кълбото се развърта и естествено идва следващият въпрос - а защо да не разпространяваме и нормативна информация и писма? Естествено, че може, дори и снимки!
 
Четвърта стъпка. За администрирането на тези бази е необходимо да знаем кой и кога работи, от коя база данни, коя фирма или предприятие е. Резонно е да се запитаме дали през системата можем да му изпращаме съобщение или писмо. А защо и той да не ни изпраща такова?
 
Пета стъпка. В облака вече имаме идентификация на хората. Понякога в едно предприятие може да работи повече от един потребител. Както беше в случая със Столична община отчетите се предават от почти 500 поделения. Тези хора се познават и искат да обменят информация помежду си. Затова решихме, че трябва да им дадем тази възможност, защото системата така или иначе вече е изградена.
 
Шеста стъпка. И тъй като живеем във времето на дигиталните комуникации, защо да няма таймер? Създадохме и възможност за чат, както и собствен Skype?
 
Седма стъпка. Понякога се налага да направите бърза проверка какво е финансовото състояние на фирмата или какви са взаимоотношенията с даден клиент/доставчик. Може да нямате под ръка компютър, но със сигурност имате смартфон. Отваряте приложението и без проблем включвате таблет или смартфон към системата. "Разработката" за включване на таблет с ОС Windows към нашата система ни отне към 45 минути. Явно, добре е предвидена. За тези с ОС Android ни бяха необходими 2-3 месеца, но накрая се получи.
 
Осма стъпка. Най-важно е, че където и да се намирате, стига да имате интернет, може да се включите в системата. Така може да проверите собствената си база данни, да прочетете напомнително съобщение (бележка) до себе си, ако сте си написали. Ще проверите дали някой не е оставил съобщение за вас. Ще можете да прочетете нормативната информация. Изключително удобство за счетоводителката, която работи в системата е, че получава незабавна информация за промени в нормативната уредба. Маркетинг отделът може да следи какво е състоянието на клиентите /доставчиците/. Сега може да поровите в личното „досие“ - защо да не хвърлите едно око на това дали не е преведена заплатата, получено ли е разрешение за исканата отпуска? Но пък се оказва, че нямате достъп до софтуера за заплати или този за ТРЗ? И това не е проблем – просто се обърнете към ComSyWorld и системата щe има грижа за незабавно задаване на въпроса и получаване на отговор в зависимост от вашите права. 
 
Девета стъпка. Появиха се умните часовници, чиято андроид система е еднаква с тази на таблет или смартфон. На тях теоретично всичко можете да пишете, но опитайте да пробвате! Колкото и сръчни пръсти да имате и дори и шампион по писане на SMS да сте ще натискате едновременно почти цялата клавиатура на часовника. Е, може и с писалка да пробвате – става, но за едно изречение ще са ви нужни около 10 минути. А за да прочете изпратеното ви писмо трябва да ползвате лупа. Явно, че няма да стане по този начин. Тогава е добре да се приемат и изпращат съобщения по класификатор. Ако имат картинка е супер, а от това по-лесно няма.
 
Нека сега да обобщим
 
Създадохме система, в която вие може да си вършите ежедневната работа, да получавате и изпращате необходимите документи, да общувате с колегите си, да си водите бележки. Към тази система могат да бъдат интегрирани всички нови разработки и, забележете, всички нови устройства, които могат да предават кратки съобщения от класификатор. На отделния потребител му се позволява да изгради един свой свят, недостъпен за останалите, но изключително удобен за управление. Досещате ли се за следващата стъпка? Ако не, ще ви я подскажа - IoT (Internet of Things) или преведено на български Интернет на Нещата – свързването на колкото се може повече предмети от заобикалящата ни среда с глобалната мрежа, които непрекъснато могат да обменят информация помежду си.
Това е потенциалът за следващото ни действие. Бъдещето ще покаже, че е въпрос просто на още една стъпка.