fbpx Цветелина Георгиева, СуперХостинг.БГ: Добавената стойност е формула за успех | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Цветелина Георгиева, СуперХостинг.БГ: Добавената стойност е формула за успех

Цветелина Георгиева е маркетинг мениджър в СуперХостинг.БГ - най-голямата хостинг компания в България и е стратегът, който стои зад цялостната маркетинг стратегия на компанията вече близо 10 години. През годините е отговаряла за глобалната външна комуникация на СуперХостинг.БГ, за множество рекламни и образователни кампании, за go-to market стратегии за нови услуги в портфолиото на компанията, за вътрешни процеси по подобряване на цялостното клиентско обслужване и преживяване и др. Вярва, че формулата за успешния маркетинг се крие в познаването и разбирането на бизнеса и бизнес процесите.

Цветелина е част от проекта ни Мениджърите споделят и Алманах 2023 на успешните бизнеси.

Цветелина, как се насочихте към маркетинга?

- Знаех, че това ще бъде моята професия още от гимназията. Тогава ми беше много интересно как се правят реклами. Приеха ме специалност Маркетинг, в последствие завърших и бакалавърска степен в същата специалност. В университета знаех, че ми е нужна много практика, за да успея, затова четвърти курс от следването си прекарах в стажове в най-различни компании и организации, за да се ориентирам в каква област искам да насоча знанията и уменията си. Работила съм в сферата на недвижимите имоти, в PR агенция, в медия, в IT дистрибутор на техника, а през последните десет години съм в сферата на услугите като Маркетинг мениджър на хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Как се промениха в последните няколко години профилът и търсенията на СуперХостинг.БГ по отношение на хостинг услугите?

- Пандемията със сигурност оказа голямо влияние върху процеса на дигитализацията. Изведнъж всички осъзнаха нуждата да присъстват качествено в онлайн пространството, а ние имаме нужните услуги това да се случи. И тук не става дума само за масовата хостинг услуга, но и например за Software as a Service услугите, с които можеш да си направиш сайт или онлайн магазин без технически умения и да започнеш да продаваш буквално днес. Със сигурност се повиши интересът към този тип услуги. Промени се и нашето отношение към клиентите. Вече сме свидетели на разликата при поколенията и се стремим да говорим на езика на всяко от тях. Това изисква много усилия, но вярвам, че е правилната посока, в която една компания следва да развива маркетинга си в частта на комуникациите.

По последни данни едва 50% от фирмите в България имат уебсайт, а само 14,9% от всички активни бизнеси у нас продават онлайн

Според вас къде са българските компании по отношение на онлайн присъствието си?

- По последни данни едва 50% от фирмите в България имат уебсайт, а 14,9% от всички активни бизнеси у нас продават онлайн (по данни на НСИ). Това за мен все още продължава да бъде притеснителна статистика, която все повече си обяснявам с разликата в поколенията. Защото всеки бизнес, е управляван от хора, и човешкият фактор тук е много важен. През последната година, когато имах възможността да говоря с наши клиенти на събития, ми направи силно впечатление, че хората от поколения Y и Х например, в някои случаи се нуждаят от бизнес познания, преди изобщо да говорим за развитие на компанията в дигиталния свят. При поколението Z пък се вижда много по-високо ниво на дигитална грамотност. И именно те ще бъдат следващите собственици на бизнеси, които предстои да разгърнат потенциала си.

Все повече се говори за изкуствен интелект и виждаме все повече реални примери за неговото приложение. Има ли опасност да ни замени?

- Не смятам, че изкуственият интелект ще замени човека. Все по-важни стават така наречените soft-skills умения и през следващите няколко години именно човешкото ще се цени все повече. В много компании дори вече е застъпена темата за емоционалната интелигентност. Разбира се, не отричам силата на изкуствения интелект, но той има потенциал да се използва, така че да е в помощ на бизнеса ни и да ни спести ресурс за дадена дейност, да ни помогне да фокусираме усилията си в други направления. Това ще позволи нашият бизнес да расте и да се развива.

Как можем да имаме здравословен дигитален живот?

- Когато подчиним дигиталния свят на нашите цели, а не обратното. Все повече четем по медиите за това как дигиталният свят ни превзема, колко е вреден дори и т.н. Но ако го използваме смислено и в хармония с целите си, от него ще извлечем само позитиви.

Борбата за таланти става все по-сериозна за всеки бизнес. Как и къде вие намирате вашите таланти?

- Така е. За мое щастие имам стабилен екип вече близо пет години, с който много се гордея. В момента именно това е моят фокус – да се грижа за развитието на екипа и те да стават все по-добри в различните направления на дейността ни. Освен широко познатите платформи за обяви, аз много държа на личните препоръки. След тях е много важно да усетя т.нар. „vibe“ на човека. Ако той съвпада с моя и с този на компанията, значи сме на прав път и по този начин процесът на подбор е много по-скъсен. Отново стигаме до човешкия фактор.

През последните години почти всеки сайт, който местим от друга компания при нас, е компрометиран и съответно, преди да бъде преместен той бива сканиран и изчистен

С развитието на интернет и онлайн услугите се развиват и киберпрестъпленията. Как успявате вие да гарантирате сигурност и спокойствие на вашите клиенти?

- Основно по две направления. За нас сигурността е споделена отговорност. Няма как да очакваме, че собственик на малък бизнес, например, ще е запознат в детайли с техническите аспекти на сигурността. Затова освен защита на ниво инфраструктура от т.нар. DDoS атаки, имаме и наша система за сигурност SH Protect, която ежедневно защитава клиентските сайтове. Тя е включена в цената на услугата и зад нея стои екип с богат опит и висока експертиза. Гаранцията ни за това е, че ако поради някаква причина някой сайт бъде компрометиран, екипът ни ще го изчисти, а след това се прилага защита на цялата хостинг инфраструктура, така че да не може нито същият, нито друг клиентски сайт да бъде компрометиран по същия този начин. През последните години почти всеки сайт, който местим от друга компания при нас, е компрометиран и съответно, преди да бъде преместен той бива сканиран и изчистен. Именно тази добавена стойност смятам, че клиентите ценят изключително много.

Другото направление са регулярните образователни кампании по темата. Дори апартаментът ви да има СОТ и видео камери например, какво от това, ако вие просто сте оставили вратата отворена и сте написали ПИН кода на листче… И в онлайн пространството е същото. Нужна е минимална дигитална хигиена по отношение на сигурността. Да се ползват различни и сигурни пароли, да се активира т.нар. Two-factor аутентикация, всички акаунти да бъдат собственост на фирмата или физическото лице, което ги притежава (а не на разработчиците например), да се разпознават признаците на т.нар. фишинг имейли, които зачестяват все повече, да се внимава на кой URL адрес се въвеждат лични данни и данни за плащане и т.н. Такива кампании правим много често, но смятам, че все още има какво да постигнем цялостно в тази посока, за да бъде обществото ни подготвено.

Добро място за бизнес ли е България?

- Лично аз към момента не си представям живота си другаде и със сигурност мнението ми е пристрастно. Смятам, че България е добро място, особено за онлайн бизнес, защото тук разполагаме с много добър интернет достъп. Но и съм уверена, че има още какво да се желае по отношение на институциите, така че бизнесът да бъде улеснен и да се фокусира именно върху собственото си развитие и растеж.