fbpx Д-р Йорданка Господинова, Smart Diet: За да сме успешни в бизнеса, трябва редовно да се грижим за себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 9

Д-р Йорданка Господинова, Smart Diet: За да сме успешни в бизнеса, трябва редовно да се грижим за себе си

Последните две години на пандемия отключиха много здравословни проблеми в хората - чисто във физически аспект. Заедно с това голяма част от тях преживяха и сериозен психологически стрес, който отключи други проблеми. Хоум офисът, колкото и положително да повлия на някои за житейската организация, също стана причина за здравословни проблеми - обездвижване и увеличаване на теглото, което гравитира към наднормено. Постковидните реакции на организма провокираха неочаквани състояния.

Според д-р Йорданка Господинова правилният начин на хранене би могъл да реши много от тези проблеми. Тя е създател на програмата Smart Diet, а резултатите от нея са видими. Не малка част от нейните клиенти са хора именно от бизнес средите.

Д-р Господинова, разкажете повече за вашия проект здравословен и интелигентен живот Smart Diet...

- Smart Diet e персонализиран хранителен режим с 24 часов контрол от лекар и непрекъсната комуникация. Ефективността на метода се дължи на стриктния контрол, който прилагам върху всеки един човек, като по този начин му помагам да изкорени старите си вредни навици и на тяхно място да възпита нови, полезни такива. Режимът вече е помогнал на повече от 800 човека: - да се отърват веднъж и завинаги от излишните килограми; - да подобрят здравето си; - да постигнат мечтания външен вид и да възвърнат самочувствието си; - да се справят със здравословните проблеми, дължащи се на килограмите, като високо кръвно налягане, висок холестерол, преддиабетно състояние.

Най-добрият хранителен режим е този, който ни кара да се чувстваме прекрасно, да бъдем здрави и да не пълнеем

Във всяка диета присъства лишение от нещо. От какво се лишава човек, когато започне програмата Smart Diet? 

- За да постигнем мечтата си трябва да се лишим от нещо. Това важи за всеки един аспект от живота. Същото е и с килограмите. В режима обаче лишенията са сведени само до вредните, калоричните и нездравословните храни. Запазват се голяма част от любимите храни на всеки човек. Идеята е той да се научи как да се храни стратегически с храните, които обича, като това не води до увреждане на неговото здраве и трупане на килограми.

Във всяка диета най-трудното нещо е да запазиш резултатите за дълго време. Може ли това да се случи със Smart Diet?

- Истински се гордея се с постижението, че повечето хора, преминали успешно през режима, задържат килограмите си две, три и повече години. Това се дължи на факта, че всеки се научава как да се храни правилно и да контролира сам теглото си ежедневно. След преминаване през режима, всеки човек има инструментите и познанието да задържи новото си състояние за целия си живот. Дали това обаче ще се случи, все пак зависи изцяло от неговия избор.

Д-р Господинова е дама с много превъплъщения. Въпрекиче практикува лекарската професия вече над 20 години и познавам в дълбочина процесите, които движат човешкото тяло, сама попада в капана на наднорменото тегло. Изправена пред собствените си притеснителни медицински изследвания, тя взема важно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, Дани поема нещата в свои ръце.

С помощта на науката и волята си разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, а връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Така се ражда Smart Diet. Днес режимът е успешен и набира все по-голяма популярност, а Дани е сред първите хранителни коучове в България и с усмивка води все повече изумени от резултатите хора през пътя, който е проправила сама.

Вече две години живеем във времето на Ковид-19. Как през вашия поглед пандемията промени хората и отношенията помежду им, психиката, навиците?

- Ковид пандемията със сигурност се отрази на всички сфери на нашия живот. Това промени самите нас и навиците ни. Поради което се наложи да се адаптираме - да станем по-силни и по-реактивни към настъпващите промени. Един от главните проблеми, които се появи в началото при хората, работещи (седящи вкъщи) от вкъщи, беше нежеланото качване на килограми. Това се дължи на достъпността на храна и застоялия начин на живот, който внезапно преобърна ежедневието им. Често ме търсят хора с такъв проблем, защото искат да се научат как да контролират теглото си съзнателно.

Какви са Вашите наблюдения относно ефектите върху тялото след преболедуване от Ковид. Възможно ли е чрез Smart Diet да се постигне подобрение на постковидни ефекти?

- Ефектите на така нареченият “дълъг Ковид” тепърва се изучават и рамкират от водещите изследователи, но е категорично сигурно, че те са на лице. “Дълъг Ковид” представлява състояние, което остава седмици и месеци след преболедуване от вируса. Състоянието най-често се свързва с изтощеност, лесна уморяемост, затруднение при дишане, сърдечни аритмични явления, болки по мускулите и ставите, “мозъчна мъгла”, депресии, инсомнии, отключване на диабет или инсулинова резистентност и др. Не е рядко напълняването след преболедуване от Ковид. Все още не е напълно ясен механизма, по който се случват тези проблеми. Със сигурност пълноценното и здравословно хранене би имало благоприятен ефект върху това състояние. Вече съществуват проучвания, че редовното спортуване на определен спорт има много благоприятен ефект върху някои от симптомите на “дълъг Ковид”.

Няма по-страшен от конфликта със самите нас. Започнем ли да не се харесваме - как изглеждаме, как се обличаме, как мислим, как живеем, значи сме стигнали до най-задънената улица в живота си. Не направим ли бързо промяна, не открием ли верния изход се обричаме. Обричаме се на това сами да си бъдем врагове. Да се отричаме. Да се мразим. А това ни превръща в заложници на собствената ни психика.