fbpx Да овладеем зимата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да овладеем зимата

Да овладеем зимата

Автор

Няма вериги, които да отговарят на всички изисквания
Който рядко използва вериги, търси преди всичко удобно монтиране. Няма нужда да се дават твърде много пари за една рядко употребявана вещ. За автомобили с предно предаване добри са Кonig no problem T2 и KWB Klack&Go. Ски любител, който трябва да пропътува всеки ден няколко километра до ски пистите, като повечето пътища са почистени, търси бързината на монтирането и свалянето на веригите. За тази цел са добри отново Кonig MAGIC T2 и KWB Klack&Go. За автомобили със задно предаване - Erlau Quadrat Quick. Веригите са с голяма трайност - от неръждаема стомана със специално дълбоко закаляване и имат обръщаема конструкция, така че могат да се използват и от двете страни. Kвадратният профил с дебелина на звената от 12 мм им позволява да поемат значително натоварване.

Германската фирма SONAX е световен лидер в производството на почистващи препарати и козметика за автомобили, мотоциклети и велосипеди. SONAX произвежда 100 различни продукта, които се продават в повече от 70 страни. На българския пазар тези продукти присъстват от 1994 г. Изключителен представител за страната е фирма СЕНАКС ООД.
Представителни магазини:

София, бул. “Христо Ботев” 29 тел.: 02/952 06 54
Пловдив, бул. “Христо Ботев” 101 тел.: 032/ 630 830
Като универсална верига за товарни автомобили се препоръчва моделът Eifelspur на Tile.
Важно е да монтирате веригите на сухо място, защото слагането им при минусови температури и с ледени пръсти е истинско мъчение за неопитните. Но ако задвижващите колела са потънали в снега чак до оста и пътна помощ не може да помогне.
Използвайте веригите за сняг само върху зимни гуми. С летни гуми върху ос, към която не се предава движението, поведението по време на път става неконтролируемо. В такъв случай и веригата не помага. И ако едно пързаляне по пътищата в най-добрия случай завърши, без да повредите мантинелата, то разходите за ремонта на намачкан калник са по-големи от разходите за покупка на един комплект вериги за сняг! Ужасно е да губиш от почивните си дни, защото си стигнал два дни по-късно (а може и да не стигнеш) в ски курорта.
Не бива да се осланяте на факта, че за автомобилите с предавки на всички колела има изключение от задължителното преминаване с вериги, когато са със зимни гуми, защото при внезапни трудни зимни условия тези изключения не отпадат. Много от шофьорите на автомобили "4х4" са самонадеяни и уверени, че ще изкачат и най-стръмните места. Дори това да стане, има слизане, при което е необходимо да се контролира автомобилът при спиране и в завой. При тази ситуация ние препоръчваме да монтирате веригите за сняг на предните колела, независимо кои са задвижващи.
Ползването на по-скъпи, но качествени продукти за зимно поддържане на автомобила излизат точно двойно по-евтино.
Те са икономични и високо ефективни.
Зимата е сезон, който поставя пред изпитание всяко превозно средство. Особено ако годинките му са повечко. Влагата се нуждае от много време, за да изсъхне, ако изобщо изсъхне. Водата прониква и през най-малките пукнатини, а непрекъснатите промени на температурата състаряват по-бързо боята. Действието на солта, лугата и отработилите газове ускорява този процес.
През зимата е много важно да се отбиваме редовно в автомивката. След измиването на автомобила задължително трябва да се полага вакса. За съжаление, топлата вакса, която е и по-евтина, почти изчезва с първите превалявания, а за ръчно полагане на твърда вакса няма достатъчно време или метеорологичните условия не са подходящи. Затова използването на качествени продукти спестява време и средства.
Качествено измиване
Едно от добрите решения за автомобила е измиване с програма "Формула Плюс" на SONAX. След задълбочено почистване четките на автомивката внимателно втриват около 150 мл вакса.
Тя влиза дълбоко и в най-тънките пори и осигурява оптимално запечатване на боята и пластмасовите части, като се задържа няколко седмици. Водата се стича на капки от гладката лъскава повърхност. Специалистите са категорични, че този продукт предлага шест пъти по-добра защита от обикновената топла вакса.
Замръзнали стъкла
Антифриз с дълъг живот
Трайна защита на охлаждащата система срещу замръзване, прегряване, корозия, образуване на утайки или кухини. Антифризът на Liqui Moly запазва дълго време качествата си, произведен e на основата на етилен-гликол и съответните добавки, подходящ е за всички видове охладителни системи и използваните в тях материали, включително и алуминий. Той е подходящ за дизелови и бензинови двигатели. Не съдържа нитрити, амини и фосфати. Може да се смесва с други етилен-гликолови антифризи.
Разтворен 1:1 с вода този антифриз предпазва от замръзване при температура под минус 37 oС.

Друг често срещан проблем е изстъргването на леда от стъклата. Истинската трагедия настъпва, ако ледът е станал по-дебел, и то точно сутринта, когато закъснявате за работа. Еима и такива шофьори, които карат, надничайки през тесни като бойници отвори. Стъклата на новите автомобили са със специални покрития. Прахът и други замръзнали частици могат да причинят надраскване. В този случай алтернатива е спреят за размразяване на стъкла. През 2001 г. SONAX-спрей за размразяване на стъкла бе оценен най-високо при тестовете, проведени от световно автомобилно списание. Достатъчно е да се напръска малко количество върху стъклото.
Ледът се стопява веднага, дори при температура минус 30 °C. Спреят достига части, които трудно се обработват ръчно, като страничните огледала например. Реално течността от бутилка, която е 500 мл, ще стигне почти за целия сезон.
Зимна течност за чистачки
С новата SONAX-зимна течност са необходими само няколко движения на чистачките за премахване на всякакви замърсяванията.
Експертите са оптимизирали формулата на течността и тя вече може да се използва при вентилаторни дюзи за разпръскване. Често продуктите в ниския ценови сегмент не предлагат това и техните агресивни съставки предизвикват пукнатини на фаровете и боята. Много важно е да се спазват препоръчаните пропорции за разреждане.

Facebook коментари