fbpx Да получиш повече, отколкото даваш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да получиш повече, отколкото даваш

Да получиш повече, отколкото даваш

Когато взех автомобила за тестово шофиране беше петъчна вечер и бях достатъчно уморена. По инерция шофирах до вкъщи и чак когато паркирах си дадох сметка, че всъщност не съм
с моя автомобил! А се чувствах, като с него -
много удобно и комфортно, като с нещо, което ми приляга и съм свикнала отдавна. Въпреки доста по-големите габарити на Skoda Octavia от личния ми автомобил (Citroen C3), с нищо не ме затрудни при маневрите и лудницата на петъчната вечер по софийските улици. Когато загасих двигателя и отворих вратата, останах приятно изненадана че пространството около нея бе осветено. Това идва от интегрираното осветление в страничните огледала. Така слизането и качването в автомобила през нощта са по-лесни, особено където няма улично осветление. А това е често явление за българската действителност.

В събота сутринта се е отворило едно ярко есенно слънце, което те кара да се чувстваш прекрасно. И ние ще пътуваме към много хубаво място - Троянския балкан. Вече имам възможност да огледам спокойно колата. На фона на паркираните пред блока автомобили

Оctavia стои като елегантна лимузина от много висок клас
Освен това е топ-версията на модела - Елеганс. Отваряме багажника, за да оставим чантите и ахваме, защото вътре има място за още един пътник. Багажното пространство превишава своя предшественик с 32 л и има невероятен обем от 560 л.
Интериорът определено предлага комфорт и простор. Оctavia е оборудвана с множество практични, добре разработени, пространства.

Да получиш повече, отколкото даваш за съхранение на предмети. Те са разположени в разширената средна конзола, арматурното табло или в предните седалки. През целия път по-нататък постоянно наместваме множество предмети,
за да можем съвсем да се чувстваме като вкъщи.
Място за много багаж има между предните седалки. Кутията за вещи на мястото на подлакътника може да служи като охладител, като се свърже с климатичната инсталация. Гърбът на кутията има настройващи се въздушни отвори за пътуващите отзад.
Седящите там са като министри - имат много място. Удобството идва и от широкия подлакътник между задните места, практични места за съхранение на дребни предмети в гърба на предните седалки, както и пространства за съхранение на багаж в панелите на вратите. Най-добре e този, който е зад мен, защото почти максимално придвижвам шофьорската седалка напред. Но разбира се, автомобилните конструктори винаги мислят и за хората с ръст
от 160 см.:-)
Настройвам аудиосистемата на любимото Fresh радио и имам усещането че съм попаднала в елитен нощен клуб - такъв, звук рядко може да се чуе в подобен клас автомобили. Стереото е уникално. Басите удрят направо в стомаха, но не прекаляваме със силата на звука.
На големия графичен дисплей се изписва информация за външна температура и времекакто и запаметените радиостанции.
Арматурното табло е с много добра ергономия. Бордовият компютър дава информация, за средна скорост, моментен и среден разход на гориво, оставащи километри до бензиностанция. Единственото, което може би липсва е интегрирана система във волана за управление на аудиосистемата.

Версията Елеганс е с най-върховото ниво на оборудване. Тя се предлага стандартно с автоматичен климатик, електрически предни и задни стъкла със защита и детстка блокировка, фарове за мъгла, 15” лети алуминиеви джанти с дизайн “Orion”, дистанционно управление на централното заключване, сгъваем ключ, радиоподготовка с осем високоговорителя, четири в предните врати и четири в задните врати.
Пътуваме по магистрала Хемус. За наше учудване платната са почти направени и само на едно място за около 4 км се движим двупосочно! (Успяха най-сетне да оползотворят европейските фондове.) Колата е с двигател 1.9 TDI-PD /105 к.с., работещ по най-съвременната технология помпа-дюза. Пътувам с 140 км/ч. в третата колона, докато един Mercedes не ме подпира нервно и нагло отзад с ксеноните. Такива ми образуват нерви и ме вкарват в амбиция (е, ако нямаш подходящ автомобил, колкото и да си амбициран не става). Пускам го да мине и натискам
педала... Ускорението наистина е много бързо. След секунди съм на 180 км/ч. Нямам усещане, че ще се разпаднем на пътя - напротив, гонката може да продължи още, но се отказвам. Просто исках да докажа на себе си и на онзи, че и с Octavia може да се бърза. Много често обаче, тези гонки са с фатален край...Като удовлетворение, след десетина километра Мерцедесът беше спрял на сводка при катаджиите.
Това от което останах впечатлена бе разходът на гориво - при средна скорост 98 км/ч компютърът показа 4,6 л дизел. По-ниската скорост е формирана от изминатите 20-ина градски км. А на магистралата не сме падали под 130 км/ч. Дадохме си сметка, че ако караме с около 100 км/ч, сигурно ще изминем над 1000 км
с един резервоар.
При Skoda e акцентирано върху безопасността при шофиране. Новата Octavia е оборудвана стандартно с ABS система, МВА (механичен спирачен асистент) заедно със системите EBV(оптимално разпределение на спирачните усилия между предната и задната ос), MSR (по-добра безопасност при шофиране по хлъзгави терени и ASR (автоматично регулира степента на боксуване на едно или повече колела при загуба на сцепление при ускоряване на автомобила).

Facebook коментари