Ford EcoSport

Да съчетаеш малкото с голямото

етикети: 

Първият път човек винаги го помни. И аз със сигурност ще си спомням винаги пътуването с компактния компактният SUV Ford EcoSport, но защо, ще споделя в края на статията:)

Базиран на платформата на Fiesta, моделът се позиционира в оспорвания и моден в последните години сегмент на компактни, практични и в същото време достатъчно комфортни автомобили (тук влизат Renault Captur, Nissan Juke, Opel Mokka, Peugeot 2008). Съчетанието от практичността на компактен автомобил със стилистиката на SUV би го направил предпочита модел за онези шофьори, които не искат да демонстрират излишно „инвестиционни мускули“, а търсят практичност и лично удобство.

Отпред EcoSport определено има визия на SUV. Мощната осем ъглова решетка и тесните фарове излъчват усещане за сила. Високото стоене на пътя допълнително го засилва, защитните кори отпред и отзад и по-големия клиренс – 20 см, дават възможност за пътуване и извън асфалтовите пътища, без да се притеснявате, че ще ударите някой камък. Стандартното оборудване на модела е с 16-цолови джанти, които чисто визуално изглеждат мънички на това купе, но пък в движение не се усещат. Във версията S обаче са 17-цолови.

Дължината на автомобила, която е малко над 4 метра, дава голямо предимство в градското движение. 10.6-метровият диаметър на завой е сред най-добрите в сегмента и паркирането дори и малко пространство е лесно. Всъщност като с Fiesta.

Усещането за Fiesta продължава и в интериора. Арматурното табло е на една ръка разстояние, а предното стъкло е далеч напред и това увеличава усещането за обем. Благодарение на високата позиция на седене, пътят се вижда отлично, а това винаги дава една допълнителна щипка сигурност.

EcoSport, оборудван с гласово управляваната система за свързаност на Ford SYNC и разполага с 4-инчов цветен дисплей на централната конзола. Наличието на черен лак дава елегантност на интериора. Седалките са с красива тапицерия, леко твърди и по-тесни, но лично на мен ми харесаха много. На задната седалка ще се хванат удобно двама пътници и най-много едно дете. То обаче би се чувствало отлично да изкара един следобеден сън в багажника, който осигурява 375 литра.

Интересно решение е отварянето на багажната врата настрани, което обаче може да е трудно възможно, ако някой е паркирал много плътно зад теб. Но пък можеш да отвориш минимално и все пак да издърпаш нещо необходимо. Ако вратата се отваря стандартно и това не можеш да направиш, ако си приклещен.

Задвижването на новия Ford EcoSport става с 1.0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване от семейството EcoBoost, 110 к.с. и 6-степенна автоматична скоростна кутия (скъпи дами, горещо ви препоръчвам тази комбинация - напълно достатъчна и много икономична!). Ако искате ръчка същият двигател е на разположение със 125 к.с. 

Ще си спомням винаги EcoSport, защото за първи път ми се случи да спукам гума насред магистралата и да разчитам на модерните технологии за залепване на гумата с течен каучук. Прагматичното иначе решение да не возиш допълнителната тежест на резервна гума е хубаво, но е валидно, ако имаш късмет дупката на гумата да е 1-2 мм. В останалите случаи викате пътна помощ до първия гумаджия, защото иначе ще останете на „три крака“, ако решите да се придвижите на самоход дори и 500 м. За съжаление „моята“ дупка се оказа по-голяма (от забил се болт, който в един момент от скоростта е изхвръкнал) и течният каучук си изтече на асфалта... И се замислих, че може би добрата стара резервна гума, та била тя и по-малка, си е отлично решение. Другият вариант са гумите Run on Flat (но там говорим за съвсем друг ценови сегмент). Е, викнах пътна помощ, за мой късмет гумаджията се оказа само на 3 км и след 15 мин. пътешествието продължи:)

 
 


 

Facebook comments