fbpx Да се спасим | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да се спасим

етикети

Какво представлява розацеята?

Розацеята е хронично протичащо заболяване, което засяга лицето и се характеризира със зачервяване, разширени капиляри, папули и пустули (гнойни лезии). Обикновено розацеята засяга пациенти на възраст след 30 години, като жените болудуват 3 пъти по-често от мъжете. Класическият пациент е със светла кожа, руса коса и сини очи.

На какво се дължи розацеята?

Засега няма еднозначен отговор, но се приема, че горещите напитки, алкохола, излагането на слънце могат да обострят еритема, поради това, че водят до разширяване на съдовете. Други фактори, обострящи розацеята са консумацията на пикантни храни и подправки, стрес, топлина и студ. Приемът на някои лекарства също може да доведе до влошавене на дерматозата. Това са някои медикаменти за лечение на артериална хипертония, за намаляване на холестерола и кортикостероидите.

Какви са формите на розацеята?

Първата форма протича с еритем (зачервяване) в централната част на лицето и разширени малки съдчета. Когато към тези симптоми се добави и обрив, състоящ се от папули и пустули, говорим за втората форма на розацея. Третата форма на розацея се среща предимно при мъже и се представя със задебеляване на кожата и прекомерно разширяване на порите в областта на носа, брадата, челото, клепачите или ушите. Четвъртатата форма на розацея засяга очите и се характеризира със зачервяване и усещане за чуждо тяло в окото.

Понякога розацеята може да наподобява клинично акне и трябва да бъде разграничена от него. При акнето задължително присъстват комедони (черни точки), а при розацея те липсват.

Как се третира розацеята?

Пациентите трябва да избягват обострящите фактори – лютиви храни, алкохол и ултравиолетови лъчи. Почистването на кожата трябва да става с мицеларна вода за чувствителна кожа. След консултация с дерматолог се назначава продължително лечение, което може да включва локална терапия в по-леките случаи или системна терапия с таблетки през устата при по-тежките. Преди три месеца в САЩ беше регистриан нов медикамент за локално приложение, който има много добър ефект върху еритема.

Добър апаратен метод за третиране на зачервяването е IPL технологията. Тя действа на принципа на фототермолизата – т.е светлината се поглъща от хемоглобина (червения цвят), енергията се превръща в термична и го разрушава . Необходими са четири до шест процедури, проведени през интервал от три седмици. Да се използва фотозащитен крем с висок фактор 50. Процедури не се провеждат при наличие на силно възпаление и гнойни лезии по лицето, т.е. при втората форма на розацея.

За третиране на разширените капиляри се използва Nd:Yag лазер. Процедури като микродермабразио и химически пилинг са абсолютно противопоказни. Пациентите с розацея трябва да бъдат изключително внимателни при употребата на козметични продукти. За предпочитане е кремът нда бъде един, медицинска козметика, който да намалява червенината, да успокоява кожата и да я хидратира. Категорично трябва да се избягват продукти със съдържание на етерични масла – лимон, мента, бор и кедър, екстракти от канела, розмарин, лавандула и роза. Да не се прилага козметика, която съдържа алкохол, парфюм, ментол и евкалипт.