fbpx Да си оближеш пръстите в "Котилото" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да си оближеш пръстите в "Котилото"

„Да направиш купон в петък и събота - всеки го може, но в понеделник – това е изкуство!“. Това коментираме с моите приятели, докато автентичен сръбски оркестър направо кара тялото ни да вибрира с всяка частица в ден понеделник (как ли ще свърши седмицата, щом така я почваме?:).

 

Весело е в столичния сръбски ресторант „Котилото“ докато камината бумти, чашата с най-ароматната дюлевица се изпотява, а масата е пълна с изключителни ястия, някои от които много рядко могат да се открият. Те са част от новото зимно меню на популярния ресторант, сгушен в полите на Витоша, в столичния кв. Драгалевци.

 

Тук двамата собственици - майстор Даци (сърбинът Далибор Маринкович) и Йонко Георгиев - от години спазват традициите и като истински балканци отварят широко вратите и сърцата си, за да предложат уникален кулинарен празник – за онези, които могат да го оценят.

 

Аз, понеже обожавам дреболиите и много рядко мога да ги открия, просто се влюбих в най-новото предложение - чипс от хрупкави агнешки чревца, които са пържени на тиган и се предлагат със сос от горчица, майонеза, чесън и малко босилек. Е, няма такава вкуснотия!

 

Продължавам с домашна сланинка опушена на букови дърва от майстор Даци, а после леко маринована в морска сол и пиперосана.

 

Истинска гурме магия са телешките бузи в було, заляти със сръбски каймак – уникално!

Ново предложение в менюто е Телешка кълцаница в було, която се приготвя от телешко бон филе, нарязано на едри кубчета. Прибавят се опушена сланина и кисели краставички, овкусени с горчица, подправки, черен пипер и сол.

 

Помните ли кога за последно сте опитвали истинска ароматна и вкусна пача? Ами в "Котилото" ще ви предложат страхотна, а за да се изпотите до трета фаланга на пръстите на ръцесе, поръсете с лют пипер… Как върви с топлата пърленка и дюлевицата…И да сте болни, ще оздравеете!

 

А може да опитате и апетитна разядка от намачкано бяло домашно сирене, цедено мляко, чесън и люта чушка, червена чушка и магданоз, която в Сърбия наричат Търляница.

 

Няма да изброявам всичките сръбски меса, защото те са ясни, че присъстват в менюто, с обяснението, че всичко се приготвя на място и месото се докарва от Сърбия. Туршиите също се редят от ранна есен в ресторанта. Изобщо, всичко е като „у дома“, че дори и по-вкусно. Да си оближеш пръстите! Не знам за вас, ама аз вече преглъщам докато пиша тези редове, затова се обаждам, за да си запазя маса. Съветвам и вас да звъннете предварително по телефона, за да сте сигурни, че ще има места.

Телефон за резервации р-т Котилото - 089 773 6656, кв. Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ № 26

снимки: авторът