fbpx Да заложиш на електричеството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да заложиш на електричеството

 

Два 100% електрическият модела Renault Twizy са на разположение за тест драйв на посетителите на Автомобилния салон в София, който ще продължи до неделя.
Те са паркирани на соларната зарядна станция пред Интер Експо Център и очакват желаещите, които могат да се запишат за пробно шофиране на щанда на марката на изложението. Тестовете се провеждат всеки ден в часовете 12.00-13.00 и 18.00-19.00. До 20 юни, над 200 души са се включили в пробното шофиране на електрическото градско возило.

Електрическият мъник привлича погледите на минувачите и останалите участници в движението. Усещането с него е невероятно, а събраните усмивки, махания на дрегите колеги в пътното движение допълнитено засилват приятното настроение. Twizy е дълг 2,34 и широк едва 1,23 метра и се задвижва от асинхронен електромотор с мощност 13 кВт и максимален въртящ момент 57 Нютонметра. Изненадващо Twizy ускорява бързо, така че веднага да можеш да се влееш в графика на Цариградско шосе, например. Без проблем поддържа разрешената в градски условия скорост от 50 километра в час, но може да достигне и над 80 км/ч. Вярно, че шумът се усилва и окачването е доста твърдичко, но пък усещането, че се движиш с едва ли не детска количка, която демонстрира възможностите на лек автомобил е страхотно. В автомобилът може да седна и втори пътник зад водача, чиято позиция е същата като при мотоциклет. Иначе задната седалко може да се ползва за удобен багажник. Времето за пълно зареждане на батерията отнема около три часа и половина, а средният пробег с едно зареждане е около 100 километра. Градският мъник има радиус на обратен завой само 6,8 метра, което му позволява да се вмъкне там, където друг автомобил няма да може. Цените на френският електрик за България започват от 15 000 и достигат до 19 000 лева (с включен ДДС) в зависимост от оборудването.