fbpx Да запазим водата на планетата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да запазим водата на планетата

Да запазим водата на планетата

Творци в областта на филмовото изкуство от цял свят могат да подкрепят каузата на международна фондация We Are Water със своето участие в новата инициатива на фондацията, международен конкурс за кратки филмови форми.

Важна стъпка в разрешаването на всеки проблем е неговото осъзнаване. Затова, една от основните задачи, които международна фондация We Are Water си поставя, е повишаване информираността на населението на земята за нарастващия световен воден проблем. Другата цел на фондацията е да работи за минимизиране и разрешаване на проблемите с недостига на чисти водни ресурси за нарастващото население на планетата.

Още от самото създаване на фондацията, много публични личности от различни сфери подкрепиха каузата. Първият проект на фондация We Are Water бе документалният филм «Аралско море. Изгубеното море» на именитата испанска режисьорка Исабел Койшет. Той разказва за една от най-големите екологични катастрофи в историята, пресъхването на Аралско море. В проекта се включват и актьорите Бен Кингсли и Тим Робинс. През 2010 година, филмът има официална премиера едновременно в 20 града по света, сред които и София. Лентата впечатлява многобройна публика. Представена е и на редица международни фестивали.

С убеденост в силата на изкуството да достига до най-широка аудитория, в края на 2011 г., фондация We Are Water призовава филмовите творци да се включат в надпреварата на нов фестивал за кратки филмови форми, наречен We Art Water. Фестивалът има три конкурсни категории: микро документалистика (кратък документален филм), анимация (допустими са всички техники на анимацията) и мобилни устройства (филми, заснети с мобилни устройства).

За да бъдат включени в конкурсната програма, материалите трябва да отговарят на следните условия:
- Да са създадени специално за участие във фестивала We Art Water;
- Да отговаря на темата избрана от ООН за Световния ден на водата 2012: «Безопасност на водата и храната».
- Да е с продължителност между 1 и 3 минути.
- Аудиото или текстовете, част от творбите, да бъдат на английски език или с английски субтитри.
- В началото и края на всяко произведение, трябва да са включени задължителни заставки.

- Да бъдат предоставени в периода между 14 ноември 2011 г. и 30 март 2012 г.

Регистрацията за участие във филмовия фестивал We Art Water става по интернет, на сайта на фестивала www.wearewater.org/festival. Там е публикувана цялата информация за събитието.

Журито на фестивала We Art Water, председателствано от Исабел Койшет, ще селектира по 10 финалисти във всяка категория. От тях ще излъчи по един победител в категория. Още една четвърта награда ще бъде дадена на автора на филма, събрал най-много от гласовете на публиката, дадени чрез интернет гласуване на официалния сайт на фестивала. Четиримата победители ще бъдат обявени на специална церемония. Те ще имат възможността да пътуват с екип на фондация We Are Water и да заснемат документален филм за един от проектите на фондацията.