fbpx Да започнем на чисто | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

KIA Soul EV

Да започнем на чисто

Няма нищо по-хубаво от това, да започнем годината с нещо ново, интересно, различно. Затова избрах да започна на чисто – безшумният, пълноправен, авангарден и 100% електрически и с 0% вредни емисии автомобил - KIA Soul.

Ние хората по принцип сме недоверчиви, затова имаме и поговорката - „Око да види, ръка да пипне“. Нямах търпение да натисна педала, за да видя дали наистина електричеството, внедрено в този автомобил има сила.

Тръгвам от място с пълна мощ на крака ми – леле..., чак се стреснах от рязката тяга в първите секунди и стиснах по-“отговорно“ волана. Всъщност напълно обяснимо, защото въртящият момент от 285 Nm, осигуряван от електромотор с 84 kW и мощ от 110 к.с. e наличен буквално в първата секунда. Ако погледнем реално, ускорение от 0-100 км/ч за 11,2 сек. не е впечатляващо, но беззвучното набиране на скорост, отсъствието на усещане за смяна на скорости и най-вече първите секунди, в които се прилепваш за облегалката, са напълно истински. Освен това държа 145 км/ч без никакво затруднение. Този скоростен тест Soul Ev го издържа – и видях и усетих!

И тук идва другият резонен въпрос, който много хора ми зададоха – „Колко километра измина?“. Прекарах с автомобила две денонощия и когато го връщах се замислих, че с електрическия Soul можеш да промениш много начина си на шофиране и то в положителна посока. Със сигурност, ако водачите на такива автомобили са повече, движението по пътищата и най-вече в града, ще е много по-интелигентно. С него се научаваш, че думата „пестя“ не е лоша и можеш да я реализираш зад волана във всеки момент, че можеш много по-внимателно и премерено да пътуваш в града, без в същото време да правиш компромиси със скоростта. Осъзнаваш, че можеш да си супер модерен и в същото време обран. Нещо като новата тенденция на сапио сексуалните, според която бруталността остава на заден план, а нахаканите, самоуверени и силни мъже вече се изместват от умните и разсъдливите... (интересно е, че конвенционалният Soul го възприемах като кифленска проява, а новият брат като онзи интелигентен английски красавец – актьорът Тео Джеймс („Дивергенти“).

И след това лирическо отклонение да се върнем на фактите. Карах автомобила в онези няколко студени декемврийски дни, в които термометърът варираше около 0 градуса, а през нощта дори и 1-2 под нулата. Оказа се, че това има сериозно влияние върху литиево-йонната батерия. Когато взех автомобила, батерията беше напълно заредена и ми показваше, че мога да измина 120 км. По каталог производителят обещава 212 км, но това е при идеални условия. Ако трябва да съм честна, месец преди това, само за десетина километра пробно бях седнала зад волана на EV и тогава батерията даваше пробег от 165 км. С нетърпение чакам да дойдат пролетни месеци, за да направя пробно пътуване от София до Плевен (165 км), в което ме уверяват, че няма да има проблем да направя на „един дъх“.

В крайна сметка да изминеш 100 км на ден градско движение е много, дори и таксиметровите шофьори не го постигат винаги. А зареждането е супер лесно. Притеснена да не ми свърши тока и да остана на пътя, по време на една среща в производствено предприятие, помолих да включим автомобила в електрическата мрежа – с обикновен удължител и специален преходен кабел.

Срещата ми продължи 45 минути, а аз се сдобих с нови 5% мощ, което се равняваше на около 8-9 км. Забелязах, че студените нощи също вземаха своя „пай“ от батерията и на сутринта я намирах с около 7-8 км. по-малък пробег. В крайна сметка при двудневната ми почти неспирна обиколка на София, зарядът на батерията дори хартиса. Върнах EV с нежелание и получено обещание, че ще го тествам отново в пролетните дни. Наистина нещо в съзнанието ми се беше променило – замислих се за времето, когато подобни пълноправни автомобили ще бъдат финансово достъпни до повече хора, когато българската държава ще оцени предимствата им и ще дава преференции за собствениците им (както е в доста европейски държави) и когато просто ще станем по-интелигентни шофьори. Мисля, че горните неща са напълно постижими...

Оставаше да заредим Soul EV за следващото пътуване, този път включена в зарядната станция на представителството на KIA и то доста по-бързо – за пет часа – пълен заряд.