fbpx Dacia Jogger ECO-G - за 40 лева от София до морето (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Dacia Jogger ECO-G - за 40 лева от София до морето (тест драйв)

етикети

Въпреки, че някак посвикнахме с 3-те лева и отгоре за литър гориво и че трафикът по пътищата не е намалял, зареждането на резервоара е много сериозно перо в както личния така и във всеки бизнес бюджет. Затова всяка горивна алтернатива е глътка дълбок финансов въздух.

В момента това може да стане само ако пътувате на газ и едно отлично фабрично решение в лицето на най-новия семеен модел на Dacia – Jogger, който се предлага с 5 и 7 места.

В началото на годината бях сред първите европейски журналисти, които имаха възможността да видят и карат модела по пътищата на Френската Ривиера и още тогава останах много впечатлена от него, това лято правя по-дълго пътуване до морето и обратно с „икономичната“ версия. Меделът е 5-местен, с двугоривния двигател ECO-G 100 с напълно нов 1,0-литров турбо двигател със 100 к.с.

Повече за новата Dacia Jogger може да прочетете ТУК

Dacia е единственият производител, който предлага пълна гама двугоривни двигатели на бензин-LPG с марката ECO-G. Монтирането на тези двигатели директно на производствената линия гарантира безопасност и надеждност. Срокът на гаранцията на производителя, цената и графика за поддръжка и капацитетът на багажника са идентични с бензиновата версия, като  резервоарът за LPG е разположен на мястото, където обичайно е резервното колело, но без да отнема място от багажника.

Денят е горещите летни и няма как да се пътува без климатик. Пътуваме двама души с багаж за 10 дневна ваканция, като не го пестим, защото и багажникът е чудовищен – 708 л. Моделът, който тестваме, е в лимитираната серия, наречена „Extreme“ и в лансиращия цвят „Теракота“, който на слънцето стои прекрасно.

Колата разполага с 40-литров за пропан-бутан и 50-литров за бензин. По презумпция стартира на газ, освен ако ръчно не превключите на бензин. По магистрала Тракия карам между 135 и 140 км. В доста отсечки, особено след Пловдив карам на круиз контрол. Стигам до Бургас със среден разход 8 л/100 км. По крайбрежните населени места се увеличава до 9,0 л./100 км. Само на газ изминавам около 460 км. При средна цена в момента около 1,20 (има и по-ниска) за пропан-бутан, за 400 км до морето ще ви стигнат 40 лв. Абсолютно с никое друго превозно средство не може да имате такава цена. Още повече, ако става въпрос да превозите семейството си (За пример - дори цената на автобусен билет е около 30 лв.).

По морето също има достатъчно газостанции, където може да заредите, така че да продължите спокойно ваканцията си само с това гориво. Освен това, когато автомобилът се движи на пропан-бутан, средните CO2 емисии на Dacia Jogger са с 10% по-ниски от тези на еквивалентен бензинов двигател (не че някой потребител гледа този параметър, но нищо чудно скоро и той да е от огромно значение). В крайна сметка разходите за гориво на изминат километър могат да бъдат намалени с до 30% в сравнение с тези за бензинов двигател.

Преминаването от газ към бензин става автоматично и се усеща само по едно леко хлъцване и индикацията на екрана. Категорично мога да кажа, че няма никаква разлика в мощта при двата вида гориво – никога няма да разпознаете с кое гориво карате, ако не ви кажат. И ако 1-литров двигател звучи разочароващо, също няма да го разпознаете – мощта му за приятно пътуване е отлична. Все пак Jogger най-малко е „нервак“ – концепцията му е за удобен семеен автомобил, който предлага огромно пространство за пътници и багаж и на изключително конкурентна цена.

В най-ниското ниво Essential и с 5 места, цената за ECO-G 100 е 31 090 лв. В най-високото ниво за същата конфигурация цената е 38 290 лв.

При 7-местните версии цените съответно са 32 790 лв и 38 290 лв. При тях е важно да се отбележи, че ползват данъчен кредит.

На връщане от Бургас е още по-горещо и съм усилила още повече мощта на климатика. Вече карам на бензин. Отново съм сложила круиз контрола на 135 км/ч. Успявам да карам с него в голямата част, защото е „мъртво време“ за прибиране към София. Средният ми разход е 8,1/100 км. Останали са ми 320 км рейндж.

Dacia Jogger се предлага и само с бензинов двигател TCe 110 (110 к.с.) с 6-степенна механична трансмисия.

През 2023 г. към гамата ще бъде добавен хибриден двигател като Dacia Jogger ще бъде първият модел на марката с хибридна технология. Технологията ще интегрира 1,6-литров бензинов двигател, два електрически двигателя (е-двигател и високоволтов стартер-генератор), и многорежимна скоростна кутия без съединител. Рекуперативното спиране в съчетание с големия капацитет на самозареждане на батерията от 1,2 кВч (230 V) и ефективната автоматична трансмисия ще дават възможност 80% от времето, прекарано по градските улици да бъде в изцяло електрически режим, което води до 40% икономия на гориво.