fbpx Dacia Jogger - моделът, който може да стане пазарен лидер | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Ница - Сен Тропе, Франция

Dacia Jogger - моделът, който може да стане пазарен лидер

Самолетът ни наближава Ница, а залезът над Ривиерата ни посреща с онзи оранжево теракотен цвят, който кара всички пътници да надничат през прозорците. Всъщност цветът е същият като този на новия Dacia Jogger, който е причината да сме тук. Един модел, за който казват, че е проектиран за „бягство от рутината“. И точно това се случва в следващите два дни, когато мислите и съществото ми бягат от черните омикрон новини и хоум офиса, и приемат с пълни обятия тези красиви морски земи.

„Най-новото функционално попълнение в гамата въплъщава приключенския дух на марката, винаги готова да излезе на открито. То демонстрира ангажимента на Dacia да направи мобилността достъпна за всички и това включва големите семейства. Dacia Jogger ще бъде и първият хибриден модел на марката, защото мобилността, в града или извън него, трябва да бъде достъпна за всички.“, казва Дени ле Вот, главен изпълнителен директор Dacia.

И съм напълно съгласна, защото пандемията промени много навиците (с моите приятелки стана традиция да си правим „полянка парти“ сред планината, без да се лишаваме от комфорта и естетиката на красивата маса). Все повече започнахме да ходим из природата, да летуваме в къщи и вили, много хора купиха или възродиха стари семейни имоти на село, покупките на домашни любимци рязко скочиха. За всичко това е нужно обемно возило, с което да отидем от точка А до точка Б.

Е, с дължината на комби, изключителния простор на ван, възможностите да превози до 7 пътника и външния вид на SUV, Dacia Jogger e истински автомобил за бягство от рутината.

На другата сутрин интернет ми показва снимки от снежна София, а в Ница слънцето се стяга да ни подари страхотен ден. Cote d’Azur – Лазурният бряг ни очаква за пътуване. Ние сме в първата група европейски журналисти от международния тест драйв на Jogger. Време е да седнем зад волана и ако трябва сега да каже финалното изречение, след като се запознах от близо с модела - убедена съм, че това ще е следващият пазарен успех на Dacia.

На разположение имаме модел от лимитираната серия, наречена „Extreme“ с по-изявен офроуд дизайн. Автомобилът с лансиращия цвят кафяв „Теракота“ и е със 7 места, с новия бензинов двигател TCe 110 и 6-степенна ръчна скоростна кутия. Другият е 5-местен, в ниво на оборудване Comfort, с двигател ECO-G 100 (двугоривен бензин и LPG), също ръчна кутия и в цвят сив „Лунен камък“.

Оглеждам дизайна. Предната част в голяма степен ми е позната от Sandero - широка решетка, уникална за марката Dacia, здрави калници, които изтеглят колелата към четирите краища на автомобила, изваян, оребрен, хоризонтален преден капак.

Изравнените с каросерията колела и спойлерът в задната част създават усещане за динамика. Задната част обаче е съвсем различна и честно казано, много повече ме впечатлява. Въпреки, че вертикалните задни светлини напомнят на други марки модели, те увеличават максимално широчината на вратата на багажника и на пътя стоят много красиво и забележително. Контурите им подчертават раменете на задните калници, създавайки усещането за автомобил, здраво стъпил на четирите си колела. В тази версия предните и задните защитни кори в сив цвят придават допълнителен контраст.

Предните и задни светлини интегрират новия Y-образен светлинен подпис на Dacia. LED технологията е използвана в предните дневни светлини и в късите светлини. Освен че използва по-малко енергия, тя осигурява и по-добро осветяване.

На покрива са разположени модулни греди, които могат да се трансформират само в няколко бързи стъпки. На тях може да се пренесе багаж до 80 кг като велосипеди, ски, покривна кутия и др.

Въпреки, че Dacia Jogger няма 4х4 задвижване, демонстрира истински офроуд възможности благодарение на покривните греди, здравите арки на колелата и големия пътен просвет от цели 200 мм. Така че спокойно ще стигнете до някоя поляна или по черния път до затънтена къща в Родопите, например.

Ние обаче потегляме по планинските, засукани пътища на Прованс с кафявата „теракота“.

Разглеждаме интериора – всичко е много изчистено и на пръв поглед се вижда, че има много простор. За да се подчертае усещането за място в купето, е добавена красива текстилна лента, простираща се по цялата дължина на арматурното табло, от второто ниво на оборудване. Инструменталният панел и мултимедийният екран са разположени над лентата, а бутоните за управление на климатика и системи в помощ на водача са под нея. Същите текстилни детайли присъстват върху централния подлакътник и тези на предните врати. Всичко това оптически увеличава обема.

Моят колега е по-мощен в раменете и като че ли отпред имам усещане, че е една идея по-тясно, въпреки, че не си удряме колената в централната конзола.

До 60 конфигурации могат да се направят в купето при сгъването на седалките

По-късно се возя на втория ред и съм впечатлена – седалките от втори и трети ред са разположени амфитеатрално и имат отлична видимост, всеки ред има и голямо странично стъкло, седалките са отделни, широки и удобни. На третия ред са стандартни, снабдени с подлакътници, а не за домашни любимци. Някои версии включват също сгъваеми масички и поставки за чаши за пътниците на втория ред, като масичките се плъзгат до 70 мм за удобство.

Без проблем се събрахме 6 души в купето на три реда

Когато спираме за обедна пауза и се събираме цялата ни българска група журналисти от 6 души, се натоварваме в 7-местния модел. Само ние със Симона сме по-камерни. Моите колеги са с добра телесна маса – но има място за всички, дори можем и куче да натоварим. Над главите остава педя и половина разстояние.

На третия ред седалки в 7-местната версия има достатъчно място 

А конфигурациите, които могат да се направят от сгъването на седалките, са цели 60! Самото разместване е изключително лесно, дори и за жена, а влизането и излизането от третия ред е съвсем възможно и за 100 килограмов човек.

Багажникът предлага 565 л при сгънат трети ред

На една стена пък са демонстрирали дузините предмети и съоръжение за прекарване навън, които могат да се съберат в автомобила. Много са! При 5-местната версия капацитетът на багажника е чудовищните 708 л . При 7-местната версия капацитетът на багажника е 160 л и 565 л при сгънат трети ред. Благодарение на височината на товарене (661 мм) и дългия под на багажника (1 150 мм), лесно могат да поместят детска количка или велосипед хоризонтално, без да се налага разглобяване, като се сгъне една от седалките на третия ред. Пътниците могат да транспортират всичките си принадлежности за планински преходи или домашни любимци като просто премахнат третия ред седалки. За лесно и сигурно съхранение при транспортиране на различни предмети, багажното отделение е оборудвано с еластични ремъци и четири фиксиращи пръстена.

Из тесните улици на Сен Тропе

Денят е прекрасен – 15 градуса и никакъв вятър, а морето е невероятно синьо. Просто е грехота да не отскочим до прекрасното Сен Тропе, което е наблизо. Със сигурност това е моментът да направим бърза разходка из стария град, докато ги няма туристите.

Мултимедията предлага три опции

От мултимедийната система зареждаме навигацията към града на блясъка и лукса. Dacia Jogger интегрира три мултимедийни опции, така че всеки да може да избере подходящото за него оборудване в зависимост от версията: интелигентната система Media Control, която може да бъде управлявана от смартфона - тя включва два високоговорителя, докинг станция за смартфон, директно интегрирана в дизайна на арматурното табло, Bluetooth, USB порт, бутони за управление на волана и извеждане на радио информация на 3,5-инчовия TFT цифров екран на бордовия компютър.

8-инчовият сензорен екран на централната конзола

Media Display включва четири високоговорителя, USB порт и 8-инчов сензорен екран, монтиран високо на арматурното табло, който е леко обърнат към водача за по-добра видимост и ергономичен дизайн. Интуитивният и лесен за използване интерфейс разполага с Bluetooth свързаност и е съвместим с Android Auto и Apple CarPlay. Изцяло нов раздел „Автомобил“ дава достъп до определени настройки на системите в помощ.

Media Nav осигурява интегрирана навигация и Wi-Fi смартфон репликация за Apple CarPlay и Android Auto. Аудиосистемата съдържа шест високоговорителя и два USB порта.

На връщане към хотела караме 5-местната версия, която е с двугоривния двигател бензин-LPG 100 к.с. с марката ECO-G. Така Jogger има автономност от поне 1000 км., благодарение на двата резервоара: 40-литров за пропан-бутан и 50-литров за бензин. Срокът на гаранцията на производителя, цената и графика за поддръжка и капацитетът на багажника са идентични с бензиновата версия - резервоарът за LPG е разположен на мястото, където обичайно е резервното колело. Не усещаме никаква разлика в мощта на двигателя. Производителят дава, че разходът на гориво при комбиниран цикъл е около 7,6 л/100 км. Ние го качваме един литър отгоре, но попаднахме в задръстването на Ривиерата в 17ч.

Пред 2023 г. ще се появи и хибриден двигател, който ще комбинира 1,6-литров бензинов двигател, два електрически двигателя (е-двигател и високоволтов стартер-генератор), и многорежимна скоростна кутия без съединител. Дизелов двигател няма да се предлага.

В заключение

Най-важното оставам накрая – цената. Тя е много добра, при все по-нарастващите цени на новите автомобили. Поръчките за България вече отворени от 17 януари и има сериозен интерес, като официалното лансиране на модела е края на март. Новата Dacia Jogger се предлага в три нива на оборудване: Essential, Comfort и лимитирана серия Extreme.

За 5-местната версия Essential цените започват от 27 090 лв. За същата 7-местна версия от 28 390 хил. Най-високата версия Extreme със 7 места е с цена от 33 590 лв. В този случай автомобилите ползват 20% данъчен кредит и това е версията, към която със сигурност ще има сериозен интерес.

Заради всички качества по-горе, комбинирани с цената, смятам, че новия Jogger има пълна възможност да стане новият пазарен лидер на марката.

снимки: Dacia и авторът