fbpx Dacia SPRING - идва ли пролетта за електромобилите? (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Dacia SPRING - идва ли пролетта за електромобилите? (тест драйв)

Спомням си, че когато още през февруари видях първите снимки и мнения на мои колеги журналисти, които караха пред производствени автомобили на Dacia Spring, една сутрин се събудих буквално с мисълта „Ето, това ще е следващият ми автомобил“. И обяснимо, с голямо нетърпение очаквах да видя на живо първата електрическа Dacia.

Всъщност още, когато се заговори преди няколко години за електромобил на Dacia, всички с огромен интерес зачакаха какво ще излезе. Най-вече, защото беше ясно, че няма да изневери на стратегията на марката да бъде с достъпна цена, която към днешна дата все още е едно от най-сериозните препятствия за преминаването към автомобили с нулеви емисии . Ще обърне ли пазара, ще стане ли чрез него електрическата технология достъпна за повече хора, ще накара ли другите марки да намалят цената?

И два дни преди първа пролет, Dacia извади големият коз – 33 000 лева. Цена, която е без конкуренция в момента в сегмента на електрическите автомобили. В крайна сметка с днешна дата цената е 33 500, като специалното издание за лансирането с декоративни елементи е 36 000 лв.

Да видим обаче какво се предлага срещу тези пари, защото както е известно, ние, българите сме много недоверчиви.

Супер компактен

Първата ми изненада беше в изключително компактния размер, въпреки, че има вид на SUV. Скромните размери - само 3,73 м дължина, 1,62 м широчина (без страничните огледала) и 1,51 м височина го правят абсолютен градски войн. Защото в големите градове борбата за всеки свободен сантиметър е безмилостна. В същото време има висок пътен просвет от 150 мм – още един плюс в градската борба и особено минаването по нашите улици, заболели от много едра шарка. Като прибавим и радиус на завой само 4,8 м, наистина маневрирането е изключително лесно, допълнено от типичната за електромобилите лекота на управление.

Симпатичен дизайн

Въпреки, че няма как да се сбърка с фамилната принадлежност, предната част излъчва силна индивидуалност с тънки LED светлини, чиято хоризонтална линия е удължена в дизайна на решетката, ръбат преден капак и голяма предна броня. Отличителен знак на електрическите автомобили, предната решетка на Spring е плътна. Този модерен дизайн с 3D елементи стилно скрива гнездото за зареждане, което се отваря от купето на автомобила.

Задните светлини са оборудвани с новия Y-образен LED светлинен подпис на Dacia.

Сивият цвят на автомобила, който за града е предимство, а и драскотините по него по-трудно се забелязват, се подчертава от яркооранжеви елементи, налични за лансиращата версия - страничните огледала, декоративната част на покривните греди и пръстенът под предната решетка. Оранжевите елементи присъстват и в интериора.

Тасовете на Spring Electric естетически имитират алуминиеви джанти. Това е възможно благодарение на технологията Flexwheel: стоманените джанти са перфорирани, за да позволят монтаж на стилни тасове - естетично и рентабилно решение при нужда от смяна.

Семпло, но достатъчно

Интериорът е семпъл, както може да се очаква, но пък има всичко нужно за градски автомобил. Пластмасите също са по-семпли, ама и това е напълно очаквано. И въпреки компактните размери има и достатъчно обем – двама души се чувстват чудесно. За задните – трябва и те да са с компактни размери, въпреки, че фотографът ни, който е малко над 180 см някак успяваше да се събере отзад. Нали бяхме „за малко“, на градска графити обиколка, в която с изненада установих, че в София има прекрасни произведения на именити художници в това изкуство по големите стени на блокове и фасади.

Стандартното оборудване включва изцяло електрически усилвател на волана, дистанционно централно заключване и четири електрически стъкла. Освен с циферблат арматурното табло разполага с 3,5-инчов цифров дисплей. Предлагащата се като допълнително оборудване мултимедийна система Media Nav включва стилен 7-инчов сензорен екран, сателитна навигация, DAB радио, съвместимост с Apple Carplay и Android Auto, Bluetooth и USB изход. Разпознаването на глас (чрез смартфон) може да се активира чрез бутон на волана.

Като допълнително оборудване се предлагат ръчен климатик, електрически странични огледала и резервна гума.

За късмет денят, в който караме Spring се оказва дъждовен и студен, а ние несъобразено облечени. И бяхме буквално спасени от невероятния климатик, който буквално в петата секунда започва да бълва впечатляваща топлина.

Изборът на движение става от хромирания въртящ се скоростен джойстик по средата, който има три позиции: D (drive), N (neutral) и R (reverse). Любопитното е, че няма позиция Р (паркинг) и спирането става при N и задължително дърпане на ръчната спирачка. На пръв поглед изглежда странно и си мислиш, че ще я забравяш всеки път да я дърпаш, но реално нито веднъж не я забравихме. Свиква се много бързо.

Само 44 конски сили

Изцяло електрическият двигател с мощност 33 кВ , който е еквивалентен на 44 к.с., е съчетан с 26,8 кВч батерия. Тази технология се възползва от десетгодишния опит на Groupe Renault в областта на електрическата мобилност. Въпреки, че тази мощност звучи като за детска количка, ако се качите и не знаете, изобщо няма да разберете, че са само толкова конете. Пъргавината за градските условия е повече от достатъчна.

Леката Spring Electric (тежи 970 кг) има пробег от 225 км по цикъл WLTP и 295 км по цикъл WLTP City. Пробегът може да бъде подобрен с почти 10% чрез натискане на бутон ECO на арматурното табло, който ограничава мощността на 23 кВ (вместо 33 кВ) и максималната скорост до 100 км/ч.

Вечерта отидохме с колата до х-л „Морените“ на Витоша, където е 20 км само стръмно изкачване със завои. Натоварени тримата, без проблем стигнахме до там. Сутринта стартирахме със 100% пълна батерия. След като бяхме обикаляли из София, смяна на шофьорите, здраво работещ климатик цял ден и накрая стръмното изкачване, което е мор за всеки електромобил и здраво „яде“ от батерията, имахме налични 45%, които се равняваха на 55 км, но със сигурност при спускането щяха да се увеличат сериозно.

Системи за сигурност

Spring Electric има много системи за безопасност като стандартно оборудване: ограничител на скоростта, ABS, ESP, система за електронно разпределение на спирачната сила, шест въздушни възглавници, спешно повикване (бутон SOS), автоматично активиране на фаровете и активен спирачен асистент. Активна от 7 до 170 км/ч, тази система разпознава, чрез предния радар, разстоянието до автомобила отпред (неподвижен или движещ се). Ако бъде установен риск от сблъсък, системата предупреждава водача визуално и звуково, преди да усили работата на спирачната система, ако водачът спира, но рискът все още е налице, или автоматично задейства спирачките или ги задейства по-силно, ако водачът не спира или не спира достатъчно.

Версия за споделено пътуване

Изчислено е, че в Европа средното използване на автомобил от услуги за споделена мобилност е 40 минути на разстояние от 8 километра. Dacia Spring е напълно подходяща за подобно приложение. Тази версия ще се предлага с черни седалки (от издръжлива, устойчива на петна изкуствена кожа), прагове на предните врати и багажника, предни и задни стелки, черни дръжки и странични огледала за по-голяма издръжливост и 14-инчови Flexwheel джанти с тасове. В купето водачът ще има достъп до оператора на споделена мобилност чрез екрана на автомобила, благодарение на репликацията на смартфон (Apple Car Play и Android Auto).

Карго версия

През пролетта на 2022 г. ще се появи и проектираната за търговци, Spring Electric Cargo, която ще е само с две предни седалки. Товарната дължина на тази специална версия е 1033 мм, с обем от 800 литра и полезен товар от 325 кг.

Trend-setter

Може ли Dacia Spring да се превърне в електрическия trend-setter? Ако гледаме към градското му използване – абсолютно. Компактен и в същото време напълно достатъчен като обем (багажникът е 290 л), високо стоене на пътя, достатъчна мощност. Пробег от, да приемем 200 км за седмица, дори и в град като София, са напълно достатъчни. И да – все повече се убеждавам, че това ще е следващият ми автомобил. Още повече, че никакъв проблем няма да имам да стигна и до вилата ни, която е на 80 км. А в близост до нея вече има и зарядна станция.

Семплите и прости неща вече имат много повече стойност.