fbpx Дами и господа! Представям ви ‘The President’ X7 и ‘Нейно Великолепие’ The 7 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Test Drive: София – Словакия – Унгария, Grand BMW Tour

Дами и господа! Представям ви ‘The President’ X7 и ‘Нейно Великолепие’ The 7

Боже, колко е огромен! Това е първата ми мисъл, когато виждам пред себе си изцяло новият BMW X7, блестящ на ранното словашко слънце. С естествен респект отстъпвам крачка назад в пълно мълчание. В следващия миг погледът ми е привлечен от естетиката на новата Серия 7 в уникален бордо цвят, наречен Aventurine Red II. Как е възможно да има толкова много красота?

 

Сега, когато виждам тези две прекрасни автомобилни творения, заобиколени от съвременни скулптури и арт инсталации на естествената тераса на брега на Дунав в Danubiana Meulensteen Art Museum край Братислава, разбирам, че ми предстоят два дни в компанията на много мощ, естетика, красота и лукс. Имам привилегията да съм част от големия BMW медиен тур The X7 &The7, който обхваща няколко източноевропейски държави и е свързан с доста шофиране по красиви и предизвикателни пътища, сред гори, планини, магистрали. Ние ще пътуваме от Братислава към Татрите, където ще нощуваме, а след това към унгарската пуста и Будапеща.

 

Избираме първия ден да бъдем в компанията на новата Серия 7, която по впечатляващ начин хармонира с Danubiana, един от най-новите музеи за модерно изкуство в Европа. Той впечатлява с архитектурата си и необичайното разположение на красивия бряг, артистичните открити площи и факта, че се намира на границите на три съседни държави - Словакия, Австрия и Унгария. Ако минавате около Братислава (на15 мин от града), горещо препоръчвам да се отбиете – има какво да се види.

 

   

Тестовият ни автомобил е в новия Bernina Grey цвят, дълга база, 745е xDrive. Той разчита на редови шестцилиндров бензинов двигател, синхронен електромотор, осемстепенна трансмисия Steptronic. Общата мощ е от 394 к.с., които се разпределят от 286 к.с. в трилитровия мотор и 113 к.с. за електромотора.

 

Във все по-актуалното екологично време новото BMW 745Le xDrive може да се движи изцяло електрически със скорост до 110 км/ч, което е с 20 км/ч по-бързо от предишния модел. Двигателят с вътрешно горене се включва едва при по-висока скорост или при по-интензивно натоварване. В режим ELECTRIC е възможна скорост до 140 км/ч само с мощността на електромотора. Електрическият пробег вече е увеличен от 50 до 54 км, което за еднодневно градско пътуване е много достатъчно. Оптимизирани са и разходът на гориво и вредните емисиите.

 

Докато шофирам по магистралата, се осланям на асистента за шофиране Plus, който поддържа скоростта от 130 км/ч, (като детско плуване в басейн е за тази кола), дистанцията спрямо предния, завива и ме води в лентата, дори като съм вдигнала ръцете от волана. Последното е много отчетливо, защото в момента, в който се доближа до лентата, усилието върху волана е много сериозно, за да ме върне в правата посока. Автономното шофиране обаче ми е „позволено” за секунди, след което започва всякаква сигнализация, подсещаща ме да хвана волана, а накрая дори ми намали скоростта. Усещам само как цялата мощ има сила да ме изстреля от 0-100 км/ч за 5,1 сек и за отрицателно време да достигне фабрично ограничените 250 км/ч, обаче не е тук мястото, където да ги тествам (за мое съжаление). Все пак 394 к.с. си казват силата. И докато изпреварвам плавно, от шофьора на един автовоз получаваме през отворения му прозорец гигалайк и се чудим: за колата ли е, за колегата, който го вози жена или за мен? В крайна сметка, за което и да е, човекът явно има вкус:)

 

 

Навигацията ни отвежда до обедна пауза в замък от 1329 г., където ни посреща прохладата на шадраван и зелена морава. Срещам се с главния готвач, който охотно ми показва снимки със знаменитости – тук е готвил за 7 президенти и множество кралски особи, Шеф Мариан Фило ми казва, че от три години замъкът е негов и той живее тук с фамилията си, което аз първо приемам леко на шега , но всъщност това се оказва абсолютната истина. Авторското меню е в стил 7 звезди!

 

Е, след изискания обяд е време за почивка и аз с огромно желание се настанявам на шефското място в новата седма серия – дясната задна седалка. Колегата ми, Боби Цаков ще ме вози, докато си чета списанието и се забавлявам на таблетите, опънала краката и потънала в меката седалка с ексклузивна кожена тапицерия Nappa и декоративни шевове цвят коняк. Само с едно копче седалката се дърпа напред, облегалката се наклонява и се спуска облегалка за краката. Развлекателната система за задните места е с два Full-HD тъч дисплея с диагонал 10 инча.

 

 

Веднага ми прави впечатление, че акустиката в купето е изключителна – двамата си говорим от това разстояние и се чуваме перфектно, без дори и децибел да сме повишили в гласа си. Този факт се обуславя от подобрена шумоизолация на арките на задните калници, на средните колони, на отворите за предпазните колани отзад, както и акустични стъкла за страничните и задния прозорец. Затова пък вечната Уитни Хюстън звучи разтърсващо от озвучителна система Bowers & Wilkins. „Плуването” на колата е толкова меко, че не разбирам кога сме минали по острите завои из горски масиви и пред нас се отваря като от картичка панорамна отсечка в подножието на Татрите. В ранната вечер е време да се насладим на дизайнерската естетика на автомобила.

    

Новата бъбрековидна радиаторна решетка е увеличена с около 40 % площ и оградена с цялостна рамка. Фаровете са по-тесни и с BMW лазерни светлини (опционално). Външните въздухозаборници вече са с големи лакирани бленди и впечатляващи хромирани лайстни. Страничните декоративни лайстни вече продължават и до задната броня. Нови, триизмерно моделирани и по-ниски с 35 мм, са задните светлини с червено-черни повърхности. Специален акцент е широка едва 6 мм светлинна лента под хромираната лайстна между задните светлини. Потегляме към сърцето на планината, където в прохладата на брега на езеро е разположен уютен хотел Kempinski High Tatras.

 

Дали от чистия въздух в планината или от времевата разлика, но се събуждам в 5 без 20, а навън е напълно светло и от леглото дори виждам, че слънцето вече гали единия планински връх. Включвам всички възможни уреди, за да разбера наистина колко е часът – е, толкова си е! В компенсация за ранния час Татрите ми подаряват тази гледка, появила се като от приказките… Явно желанието ми да прекарам новия ден с „Президента” е по-голямо от съня…:)

 

 

Всъщност бях се срещала статично с първото в историята BMW Х7 в затворено помещение още миналата година, когато беше премиерата , но сега, когато го видях в целия му блясък в реална и много красива атмосфера, импресията е още по-голяма. Съвсем неслучайно официалният му никнейм е „The President”. Личното ми мнение е, че най-големите автомобилни „бъбреци” или огромната наистина радиаторна решетка, за която толкова много се изговори и изписа, са изключително дизайнерско решение и са в съвършената пропорция на големите размери на автомобила - дължина 5 151 мм, широчина 2 000 мм, височина 1 805 мм и междуосие 3 105 мм. Опционалните BMW лазерни светлини имат обсег на дългите светлини до впечатляващите 600 метра и се разпознават по сините Х-образни елементи вътре във фаровете.

 

Трудно се връзва съчетанието „брутална красота”, но в разговорния ни език, това понятие вече носи представата за тотално съвършенство.

Колата ни е M50d — оборудвана с шестцилиндров трилитров дизелов двигател, 400 к.с. ,осемстепенна трансмисия Steptronic с красивия нов кристален скоростен лост и в изключително интелигентен цвят Sunstone, който на пътя стои великолепно и величествено. Невинаги черното е единственият подходящ цвят за SUV.

С особено внимание сядам зад волана – как ли се кара това чудовище по планинските завои, които ни предстоят? Ами трябва да се внимава, защото се усеща, че това е сериозна машина, въпреки, че след известно време почти забравям, че карам толкова голям автомобил. Цял наръч системи, които по-горе описах в Серия 7, „мисли” и действа вместо мен. Всичко се изписва на огромното напълно дигитално арматурно табло и контролен дисплей с диагонал от цели 12,3 инча, които са част от Live Cockpit Professional. Веднага му давам 7 точки, защото чета всичко много добре без очила, а това е сериозно предимство.

 

Серийно моделът включва адаптивно въздушно окачване на предната и задната ос с амортисьори с електронно управление. В зависимост от ситуацията височината на автомобила може да бъде променяна с до 80 мм с натискане на бутон, както и с BMW Display ключа. Освен това комфортът, пъргавината и офроуд възможностите могат допълнително да бъдат оптимизирани с опционалните системи за контрол на окачването. Допълнителна пъргавина и увереност осигуряват интегралното активно кормилно управление и системата Executive Drive Pro с активна стабилизация срещу накланяне. И все пак усещаме с колегата, че по завоите има известно накланяне, а може би се бяхме разглезили от 7-та серия?

 

За всички варианти на модела, с изключение на BMW X7 M50d (точно тестовия ни) се предлага и офроуд пакет. Той включва допълнителен бутон за избор на четирите режима на движение xSand, xGravel, xRocks и xSnow, с които се активират идеалните настройки на височината на автомобила, системата xDrive, характеристиките на педала на газта и управлението на трансмисията, както и регулиращите намеси на системата за контрол на стабилността DSC. И в този момент се опитвам да видя в представите си как тази супер луксозна машина гази из калт и офроуд – абсолютно ще се справи с предизвикателствата заради упражнението, иначе кой собственик ще я подложи на такива атаки? Този автомобил е точно, за да стигнеш дори и в сняг до хотела в Татрите или Алпите, или до паркинга до плажа, да извадиш ските или сърфа и да се отдадеш на радостите от живота.

 

И като казах ски – е, разточителството и премиум усещането в интериора са на върхово ниво. Серийното оборудване на новото BMW X7 предлага три реда седалки и общо седем места за седене. Като опция на втория ред могат да бъдат само две кресла. На мен ми е любопитно да видя, какво предлага обаче третият ред – ами той тотално променя смисъла на българското понятие „ДДС седалки”. След като налучкваме най-сетне копчетата за разместване на седалките и облегалките (всички се командват само електронно), сядам в дъното, а зад мен има още 326 багажно място. При сгънат трети ред седалки багажникът предлага уникалните 750 литра – е, ще събера багажа за три месеца на морето. Седалката е пълноразмерна, абсолютно удобна, със собствена вентилация, прозорец и панорамен покрив, който като цяло е троен (не си спомням друг такъв да съм виждала). Дори има място да кръстосам крака. Като опция се предлагат петзонова автоматична климатична инсталация, пакет Ambient Air, панорамен стъклен покрив Sky Lounge, ръчно изработени кристални апликации за уредите за управление, озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound и развлекателна система за задните места Professional. Design Pure Excellence, М Спортният пакет, както и опциите на BMW Individual позволяват оформление на екстериора и интериора, ориентирано към индивидуалния стил.

 

След като слизаме от Татрите, навлизаме вече в Унгария и започват да се разстилат равни като тепсия земи. На едно по-пусто, но право като конец пътче, сърце не трае и натискаме за малко педала на газта… Ехаа, трябва да се усети силата на тази хала, но и трябва да се внимава – колата наистина е огромна. Навигацията ни води до един супер известен в Унгария ресторант, който иначе се намира почти nowhere, но е пък е кулинарно пиршество в италиански стил – на звучен унгарски се казва Anyukám Mondta, преведено значи „Моята майка каза”. Завършваме с късо италианско кафе от най-висш сорт, което се предлага само на три места в света. Аха да ни удари в петите, но аз тези два дни съм ударена от 7-то усещане и кафето леко бледнее…

Познавам много автомобили, карала съм много, но тези два модела и преживяването с тях ще остане завинаги – те събират в едно респект, уют, лукс и комфорт, сигурност и защита, които съществуват в една перфектна симбиоза. Наричат я „Радостта от шофирането”. Е, аз я изпитах на 7-ма степен.

снимки: авторът и BMW