fbpx ДДС-сметка би улеснила много бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гергана Тодорова, управител на консултантска къща „Ивана”

ДДС-сметка би улеснила много бизнеса

Подаване на годишни данъчни декларации, счетоводното приключване на месеца, наместването на „пъзела” с ДДС и внасянето му към държавата са сложни операции, които всяка фирма осъществява всеки месец. Доста повече работа за счетоводителите възниква, ако фирмата излезе на възстановяване и по-скоро доста фирми предпочитат да не се стига до такъв момент. Защо е така, разговаряме с Гергана Тодорова, собственик и управител на Консултантска къща „Ивана”

Г-жо Тодорова, само преди месец бяхме свидетели на истерията около подаването на годишните данъчни декларации за физически лица. Защо се получи така и ще бъдем ли свидетели и догодина на подобен акт?
- Наистина беше неуместно това вмъкване в годишната кампания на физически и юридически лица съответно към 31 март и 30 април, да се влее една огромна група хора, които да били безработни към декември 2010 г. Според мен аргументите за неуместно включване на тези данъчно -задължени лица са две – от една страна практическата им невъзможност да се занимават с попълването на сложна декларация - не може да се вмени това задължение на огромен брой хора, които никога не са го правили. Вторият аргумент е наличния ресурс на приходната администрация. В този период тя е достатъчно натоварена с приемане на годишните финансови отчети на юридическите лица. Беше изключително трудно точно в този период тя да поеме и тези „данъкоплатци”, и да ангажира допълнителен свой ресурс от време, енергия и изключителни нерви за обслужване.

Един от неприятните проблеми за бизнеса е възстановяването на ДДС на фирмите. Защо този проблем е толкова сложен и не трябва ли да се скъсят сроковете на възстановяване?
- Вярно е, че бизнесът очаква по-бърз, по-прецизен и по-практичен начин за работа с държавата. Така е в цяла Европа.Усилията на нашата Приходната администрация ги има в тази посока – например внасянето с електронен носител на ДДС, подаване по електронен път на годишната декларация. Но моето практично предложение като данъчен консултант е свързано именно с ДДС режима – на отчитане и възстановяване .

Първо, във време на криза, може да се намали документалния път при проверки и ревизии по ДДС. При ревизии да се приключва с един заключителен документ – ревизионен акт. Така се спестяват минимум 14 дни от общия ресурс на време, усилия от двете заинтересовани лица, като срещи, подписване и връчване. Досегашната практика да има ревизионен доклад и след това ревизионен акт, не доказва, че има съществена промяна в констатациите между двата данъчно – ревизионни документа. Това съкращаване ще улесни както приходния орган, така и ревизираната по ДДС фирма.

Второ, да си спомним едно близко добро време, в което беше много полезно действието на ДДС – сметката за тази част от бизнеса, която искаше да се занимава с малко документи за кратък период от време. Моето предложение е, в бъдеще време, да има отново действие на ДДС – сметка - за вътрешните сделки в страната (тук нямам предвид сделките в ЕС). Казано образно тази сметка е мехлем за душата на малкия и средния бизнес. Когато аз веднага направя моя разчет по ДДС и той още днес отиде в хазната, това е реален доход за държавата. Мисля, че много от фирмите биха приели този почерк да ползват режим ДДС - сметка. Това ще облекчи в огромна степен времето за ревизии и тогава тези фирми, които веднага са се отчели към фиска, ще имат от Приходната администрацията по бърз режим на анализ, произход на стока и т.н. Възстановяването ще бъде на лице с принципа „сега и веднага” и в държавния бюджет всеки месец ще има свежи приходи.

Държавата има нужда от гъвкави лостове за провеждане на своята данъчна политика, която със сигурност ще бъде оценена от реалния сектор и ще има предпоставки за по – цивилизован диалог с нея.