Деца от българското училище в Дубай печелят международни конкурси

Днес, когато все повече българи пишат и четат с грешки на родния си език, използват вместо кирилица цифри и компютърни означения, предпочитат латиницата вместо завещаната ни от Кирил и Методий азбука, да се обърнем към светли примери, които не само ни възвръщат вярата в българското, а повдигат нашата коленичила национална гордост.

Оазис на българщината се намира в Дубай, Обединени Арабски Емирства (ОАЕ). И то не къде да е, а в сградата на генералното ни консулство. Малката частица българска територия е гостоприемен домакин на множество родолюбиви прояви, една от които е неделно училище „Българче”. То отваря официално врати на 23 март 2007 година. Идеята за основаването му се заражда през 2006-та. Става факт благодарение на ентусиазма, голямата сърцатост и патриотизъм на българите, живеещи в далечната арабска страна, както и на подкрепата на тогавашния консул Милен Керемедчиев. Обучението по български език и литература е в рамките на българската учебна програма за деца от предучилищна възраст до 7-ми клас. Дипломите по тези дисциплини са валидни и се признават в България.

„Школото, настоятелството, майката и бащата...от Възраждането до днес са събирателни образи на особени ценности и традиции за българите. Продължаваме създадането преди нас. Не трябва да се руши вече съграденото от предшествениците ни.”, заявава консулът ни в ОАЕ Пламен Делев. Той подкрепя всички инициативи на българското училище. „Най-искрените и вълнуващи тържества са с участието на нашите деца. Тогава наистина е празник”, допълва той.
Децата не само посещават с радост часовете по български език и литература, а участват и печелят международни конкурси. Мерят творчески сили със сънародници, които живеят извън родината. Съревнованията са организирани от Държавната агенция за българите в чужбина.

През 2007 г. в международния конкурс по рисуване „България в моите мечти”, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина, с поощрителна награда е отличен Джон Едуард Драганов, който с четки и бои разказва за това как вижда страната ни в бляновете си. Въпреки, че по документи е записан „Джон”, младежът държи да го наричат „Иван”. На осем години декламира без грешка „Опълченците на Шипка”. Свири на цигулка в Младежкия симфоничен оркестър на Дубай, а по-късно изявява музикалния си талант в Младежкия симфоничен оркестър на Близкия Изток. Говори четири езика – български, английски, френски и испански.
Година след създаването на училището негов възпитаник вече е отличен в дванадесетото издание на литературния конкурс „Стефан Гечев” – 2008 за деца и юноши от българските общности по света. По темата „Какви са приликите между българите и хората в държавата, в която живеете” се борят за награда 161 творби от рекорден брой държави – 18: Австрия, Англия, Белгия, Германия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Китай, Молдова, Дубай-Обединени Арабски Емирства, Русия, САЩ, Сърбия, Украйна, Холандия, Швейцария, Южна Африка. Жури в състав: Недялко Йорданов (председател) и членове Иван Цанев и Мария Гарева отличават 13-годишната Цвета Миланова от неделно училище „Българче” в Дубай.

През 2010 г. Моника Азманска печели второ място в конкурс за народно пеене “Прехвръкна птичка” сред всички български деца по света, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина. Гласовитата Моника е носител и на награда от фондация „Бербатов” за същата година.

2010-та е успешна и за Цвета Миланова, която е първенец в поредното издание на литературния конкурс „Стефан Гечев” – 2010 за деца и юноши от българските общности по света.

Победите в състезанията на ума и таланта са част от моралните награди, които децата заслужават. Младежите идват с огромно желание на училище, въпреки че е част от времето им за почивка. Попитах момче с искрящи очи дали предпочита да играе или да идва на училище през почивните дни. Без да се замисли, младежът отговори: „Щастлив съм да идвам на училище тук. Научавам толкова много за нашата велика история. Гордея се, че съм българин и разказвам на приятелите си в английското училище за големите ни герои”. Това сподели 12-годишният Християн Делев, който, освен че показа отлична ораторска дарба, се оказа и автор на две книги, публикувани в Интернет. Творбите са на английски език и са озаглавени „The core’s world: death of Doriko” и „The core’s world: staff of the squid”.

Директор на неделно училище „Българче” е проф. Анриета Драганова. Българката е дипломиран доктор в областта на електроинженерството в университет „Джордж Вашингтон” в САЩ. Продължава да преподава в престижното американско висше училище компютърна техника и приложна математика. Завеждащ катедра „Компютърна техника” в Американския колеж в София. В момента е професор по информатика в Зайед Университет в Дубай.
Проф. Драганова е един от създателите на българските училища във Вашингтон и Дубай – факти, с които особено силно се гордее.


Учителката Дафинка Ангелова е с преподавателски стаж от 28 години в 88 СОУ в София.

Благоговеенето пред школото и даскала, жаждата и непреодолимата страст към знание са наше историческо наследство, което носим във вените си. Ще го предаваме на своите последователи и занапред. Училището в Дубай е средище на българщина, в която се потапя всеки, който прекрачи неговия праг. С възрожденския дух и ентусиазъм настоятелството призовава българите в ОАЕ: Нека заедно и всеотдайно да помогнем на нашите деца, да дадем своя принос за съхраняването на българския език и духовна самобитност!

 

Моля коментирайте