fbpx Деца влязоха в „Часът на банката“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Деца влязоха в „Часът на банката“

Актуалната тема за отговорното отношение към личните финанси и спестяването намери място в българското училище, в рамките на инициативата на Райфайзенбанк (България) ЕАД – „Часът на банката“. Цел на инициативата е деца между 11 и 18 години от училища в цялата страна да получат основни познания в сферата на личните финанси.
Вратите си за повишаване на финансовата грамотност сред подрастващите отвориха столичните 129-то ОУ “Антим I”, Националната природо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов”, 21 СУ „Христо Ботев“, както и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ в гр. Варна. Инициативата започна още през март, по повод Европейската седмица на парите, като нейното продължение стана приоритетна част от Корпоративната социална отговорност на Райфайзенбанк.

С любопитни презентации, интерактивни игри и в приятна учебна атмосфера, експерти от банката запознават децата със семейния и личен бюджет, със съхраняването на парите, с понятията кредит, депозит, дебитна карта, пари в брой, как се тегли от банкомат, какво е ПИН код, с безконтактното плащане и с банкирането онлайни и не на последно място – как да разпознават фалшивите пари. С видим интерес, децата активно се включиха в специалния учебен час, показвайки основни познания за света на парите и успешно се справиха с поставените им задачи. Управлението на финансите и основните принципи на бизнеса се оказаха особено полезни за по-големите ученици, част от които професионално се ориентират към банковия сектор.
  „Необходимо е в днешния динамичен свят, децата да бъдат по-информирани за това как функционира една банка, какво са парите, защо спестяваме и нашите експерти с готовност представят темата на достъпен за учениците език“, заяви Борислава Денева – Началник отдел „Комуникации“ в Райфайзенбанк.

Банката подпомага реализацията на множество устойчиви социално значими проекти, образователни програми и културни прояви и чрез благотворителната си кампания "Избери, за да помогнеш", която стартира в началото на ноември, за 9-та поредна година.