fbpx Дефлацията продължава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дефлацията продължава

Дефлацията продължава

През август дефлацията отново се е завърнала в българската икономика докато през юли той отбеляза ръст от 0.4%“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. От друга страна, сезонно изгладената инфлация е трайно под нулата от август миналата година насам. Въпреки че нейните стойности се свиват от февруари тази година, достигайки -4.5% през август, дефлацията трайно и силно присъства в българската икономика през последните 12 месеца.

Все пак, очакванията на анализаторите са, че политиката на Европейската централна банка, целяща повишаване на инфлацията в Еврозоната, ще окаже влияние срещу дефлационните тенденции и у нас. В същата посока ще подейства и повишението на цените на електроенергията през октомври. Въпреки това, е възможно този процес да се забави във времето.

Паричната статистика на БНБ показва нарастване на покритието на паричната база с валутни резерви, което към юли достигна 183.3%. Това прави валутния борд още по-стабилен. Въпреки месечния спад на кредитите през юли (-0.2%), на годишна база те отново нарастват, за шести пореден месец, но лошите и преструктурирани кредити все още остават на високо ниво, 22.2% към юни 2014 г. Анализаторите отчитат, че след юни депозитите отново бележат ръст, като на месечна база нарастват с 0.7%, а на годишна база със 7.4%

 

Facebook коментари