fbpx Демо Център в Пловдив става публична платформа за автоматизирано прецизно земеделие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Демо Център в Пловдив става публична платформа за автоматизирано прецизно земеделие

10 дка оранжерии и открити площи в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ в Пловдив се превръщат в публична платформа за автоматизирано прецизно земеделие. Тя ще бъде на разположение на всички фермери в Южна централна България и цялата страна. Работата по демо центъра вече започна и в края на април всеки зеленчукопроизводител, който проявява интерес, ще има възможност да види технологиите в действие, да се запознае на място с начина на функциониране на ONDO и ползите при отглеждането на всички видове зеленчуци чрез системата за прецизно напояване, торене и климатичен контрол. На разположение на фермерите ще бъде и експерт от ONDO, който ще ги консултира за внедряване на технологията в собственото им стопанство. В демо центъра ще има и допълнителни услуги, свързани с обучения за работа с технологии и анализ на данни.

За целта ще се изгради нова напоителна система в оранжериите и ще автоматизират напояването както в тях, така и в част от откритите полета на територията на Института. Ще контролират климата в оранжериите и ще прецизират напояването и храненето на културите.

ИЗК Марица е основан през 1930 г. и до ден-днешен работи активно за създаване на български сортове зеленчуци. С професионалния екип в своите научни отдели, с Центъра за трансфер на технологии и с Производствено-експерименталната си база Институтът се грижи за селекцията на зеленчуковите култури и картофи, както и за технологиите при отглеждането им в най-големия зеленчукопроизводителен район на България – този на Тракийската равнина.