fbpx Десислава Симеонова, ОББ: Високи са очакванията към онези, които са заели първото място на стълбицата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Десислава Симеонова, ОББ: Високи са очакванията към онези, които са заели първото място на стълбицата

Десислава Симеонова е една от значимите дами в българския банков бизнес. Тя е лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп и изпълнителен директор МСП Банкиране на ОББ. Мениджърският й стол често пъти е горещ, но за нея удовлетворението идва от успешно приключилите трудни и предизвикателни казуси. В същото време смята, че денят е бил изпълнен, когато е успяла да усмихне хора, с които е комуникирала. За „поезията“ в банковата професия и пътя на устойчивост на банката и клиентите й, разговаряме в следващите редове.

Десислава Симеонова е един от участниците в Алманах 2023

Г-жо Симеонова, споделете как се насочихте към банковата дейност, което е онова, което Ви привлече?

- Признавам си, че стана до голяма степен случайно, но посвоему закономерно. Минавайки след Софийския университет през школата на държавната администрация, имах шанса впоследствие да акумулирам безценен опит в БНБ, да се уча от най-добрите надзорници в успешни времена за банковата система и да погледна към банките от позицията на регулатора. Така през 2008 г. се присъединих към екипа КБС Груп в България. Стабилност и доверие са характеристиките, които са ме привлекли най-силно към света на банките.

Обикновено когато кажем „Банкер“ всички си представят строга професия, свързана с много финанси. Къде обаче е „поезията“ в работата на един банкер и къде Вие, като ръководител я намирате?

– Намирам вдъхновението си в успешно решените казуси, в реализираните проекти, на които сме помогнали да се случат, в спечеленото и отстоявано ежедневно доверие. Като един типичен екстроверт се зареждам от комуникацията с хората, както тези от екипите, с които работя, така и с представителите на бизнеса. Изобщо доста „поезия“ има в ежедневието ни, преди да провокираме интерес в потенциалните клиенти и да се стигне до анализ на цифрите и финансовите данни, защото и нашият бизнес се създава от хората и за хората в крайна сметка. Само една визитна картичка с банкерска позиция не е достатъчна.

Какво научихте от грешките си по пътя на бизнеса?

- Стремя се да се уча, както от своите, така и от грешките на околните, защото понякога излиза твърде скъпо да допуснеш лично множеството възможни грешки. В нашата работа трябва да можеш добре да преценяваш хората зад бизнеса, познанията и подготвеността им, отдадеността им и амбицията да постигнат целите си, чувството им за мярка и реализъм. Финансовите показатели са важни, но определено не са единствените, които трябва да бъдат анализирани и взети предвид. Понякога се допускат грешки в качествената субективна преценка и е важно да се разграничи истинския професионализъм от голия ентусиазъм. В това отношение са уроците, които съм научила и се старая да прилагам в практиката.

Кои са вашите мениджърски правила, които спазвате?

 - Мениджърската позиция не е самоцел, нито е даденост. Тя помага за реализирането на много добри идеи, за изваждането на най-доброто и развиването на потенциала на хората от екипа, спестява време и енергия да убеждаваш някой над теб, ако решението е в твоите правомощия. Преди години имах шанса да попитам лично нашия голям поет, писател и драматург Стефан Цанев – как се проверява ценностната система на даден човек. Отговорът беше кратък и отрезвяващ – с власт. Така че, основните правила, които спазвам като мениджър, включват това да не изневерявам на човешките ценности, в които вярвам и според които живея, да съм опора, подкрепа и коректив за екипа си, да усещат уважението ми и това колко високо оценявам приноса им за общата ни кауза. И не на последно място, държа да съм провокирала усмивка във всеки човек, с който съм общувала през деня. Чувството за хумор и позитивизмът са от изключителна важност за мен и ги определям като „полезно заразни“ – те носят силен градивен заряд.

Каква е ролята на жените 40+ в бизнеса у нас?

– Според мен те внасят баланс, практицизъм, по-често проявяват емпатия, по-добре се справят с чисто човешките фактори и мотивация. Мъжете мениджъри са в по-голяма степен визионери от нас, по-добре виждат общата картина и перспективата, докато ние, жените, имаме повече усет към детайла и стигаме в по-голяма дълбочина в оперативните аспекти на работата. Ако има категория, в която България се отличава от останалия свят, тя е в огромната роля на жените във всички сфери на бизнеса и управлението. По нищо не отстъпваме на силния пол и сме много сериозно представени.

KBC Груп вече е най-голямата интегрирана финансова група в България. Вие имате много отговорни позиции. Колко е горещ мениджърския стол и колко голяма е отговорността, която носите всеки ден?

- Със сигурност отговорността е голяма, но когато приоритизираш правилно и имаш точните хора в екипа си, на които да разчиташ, тази отговорност се носи с удоволствие и удовлетворение, не тежи. Щастлива съм, че работя с професионалисти от висока класа, които са и много стойностни в чисто човешки, ценностен план. Благодаря им безкрайно за всичко, което постигаме заедно!

Вие сте лидер на „Програмата за устойчиво финансиране на "КВС Груп. Как тя конкретно помага на бизнеса? Какви конкретни резултати сте постигнали по нея?

- Устойчивостта е основен компонент в нашата корпоративна стратегия в няколко направления: минимизиране на негативните ефекти от собствената дейност, инвестиране в познания по темата на служителите и клиентите ни, отговорно банкиране и инвестиране, консултиране на нашите клиенти по линия на устойчивата им трансформация чрез ангажиране на мрежа от партньорски фирми със специализирана подготовка за целта.

В ОББ и ДЗИ вече сме намалили въглеродния си отпечатък с 56% от 2015 г. насам. На път сме да постигнем намаление от 75% до 2025 г. и 100% до 2050 г. До момента 75% от консумираната електроенергия в ОББ и ДЗИ е от възобновяеми източници. Имаме и конкретни резултати по линия на продукти и услуги по Програмата за устойчиво финансиране. За да отговорим на появилите се предизвикателства пред бизнеса, още в края на 2021 г. започнахме да предлагаме на бизнеса инвестиционен кредит за изграждане на фотоволтаични инсталации за собствени нужди. През 2022 г. банката финансира нови проекти за възобновяема енергия с отпуснати заеми, достигащи до края на годината близо 200 млн. лв.

Друг пример е ипотечният ни кредит за енергийно ефективен дом за физическите лица - клиенти на ОББ. С него хората, които планират да закупят имот с висок енергиен клас, ползват лихвена отстъпка. Освен това, предлагаме на клиентите си възможности за инвестиране във фондове, които покриват критерии, свързани с околната среда, социалното и корпоративно управление. Пазарното представяне на устойчивите инвестиционни фондове в групата демонстрира много добри дългосрочни резултати - над 50% от инвестициите в КБС са в социално отговорни фондове, а в ДЗИ над 20%. Също така, през изминалата година ДЗИ стартира предлагането на нов социално отговорен фонд към застрахователните решения ЕвроБъдеще и ЕвроИнвест – КБС Eко Фонд Импакт Инвест.

Стараем се да насочваме нашите ресурси в иновативни решения, с които да подпомагаме клиентите си. Няма как да пропусна ОББ Агро калкулатора на въглеродните емисии, представляващ инструмент, чрез който земеделските производители с няколко лесни стъпки могат да изчислят въглеродния отпечатък на стопанствата си - парниковите газове от дейността, в еквивалент на въглероден двуокис. Калкулаторът е със свободен и безплатен достъп от нашия корпоративен сайт. Можем да се похвалим със сериозен интерес, броят на направените до момента изчисления на отпечатъка на различни земеделски стопанства надхвърля 1600.

Стратегията на KBC Груп в България е да бъдете първи, пазарен лидер. Кои са основните опори по пътя на изпълнение на тази стратегия?

- Високи са очакванията към онези, които са заели първото място на стълбичката. Със сигурност залагаме на изпитания и доказан в много държави уникален банково-застрахователен модел. Прилагаме специфичен подход към отделните видове клиенти – физически лица, микро бизнес, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти. Приоритет ни е дигитализацията, но при запазване на добавящия стойност човешки фактор. И не на последно място – правим всичко с идеята и в контекста на едно по-устойчиво бъдеще за нас, за децата ни, но и за следващите поколения, които ще бъдат безкомпромисни в оценката си.

Защото, както е казал поетът, „да бъде хляба бял не е достатъчно“!

Десислава Симеонова има магистърска степен по право. Започва професионалното си развитие в Агенция за държавни вземания към Министерство на финансите.

В периода 2004 – 2008 г . работи като юрист в Българска народна банка, управление „Банков надзор“. Присъединява към екипа на СИБАНК преди 15 години на позиция „корпоративен секретар“. След това последователно ръководи дирекция „Правно обслужване и методология“, а през 2016 г. става директор „Малки и средни предприятия“.

След правното вливане на СИБАНК в „Обединена българска банка“ АД продължава да отговаря за същия сегмент, като от началото на 2019г. е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на ОББ, с ресор Малки и средни предприятия - дистрибуция, Маркетинг и бизнес развитие за МСП и корпоративен сегмент и Европейски проекти и финансови инструменти. От 2021г. е член на УС на Асоциацията на банките в България.