fbpx Дигитален подпис на света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дигитален подпис на света

Дигиталните технологии стават все по-широко разпространени, а трафикът на данни през комуникационните мрежи е толкова голям, че по същество позволява по-добро разбиране на човешкото поведение. Ново съвместно проучване на Ericsson и SENSEable City Lab, наречено „Подпис на Човечеството“ разкрива модеите на колективно поведение.

Сравнението на мрежовата употреба по света показва приликите и разликите в поведението на хората. Например за жителите на Лондон ползването на мобилни устройства зависи много от това дали денят е работен или почивен. Когато празнуват, те си взимат отпуск и от мобилната мрежа. От друга страна, активността на мрежите в Ню Йорк и Хонг Конг не се променя толкова много. Това показва, че въпреки културните различия Ню Йорк и Хонг Конг си приличат много повече, в сравнение с Лондон, що се отнася до мрежовата употреба.

По отношение на денонощния цикъл и ежедневните дейности, хората следват сходни модели и на трите места като по този начин всъщност споделят един и същи ритъм, наречен пулс на планетата или подпис на човечеството.

Използваните в това изследване данни са събрани в периода 10 декември 2012 г. – 8 февруари 2013 г. от мобилните мрежи на London, New York и Hong Kong. То показва къде и кога хората са ползвали мрежите за обаждания, трафик на данни и текстови съобщения.

Сигурно не е учудващо, че се забелязва спад на активността през уикендите и празниците. Друг интересен факт в данните е, че активността спада повече в центровете на градовете, спрямо предградията. Най-драматичен е спадът в Лондонския финансов център, което може да се обясни с големия брой хора, които напускат зоната след края на работния ден.
Като цяло нюйоркчани запазват активността на употреба на мрежите вкъщи за трафик както на данни, така и на глас, подобна като тази на работа.

В Hong Kong е малко по-различно

Докато обажданията намаляват вечерно време, моделът с активност на трафика на данни се запазва и през нощта. Това се вижда, тъй като измеримостта между дневните пикове е далеч над нулата. Хората в Hong Kong ползват мобилни широколентови връзки, за да гледат видео клипове и филми през нощта. От своя страна това показва модели на активност, които могат да бъдат съотнесени към георгафското положение и да се асоциират с културата.

Трафикът на данни по-често се ползва преди да започнат телефонните обаждания, когато хората се придвижват към работните си места и проверяват Facebook, електронна поща, прогнози за времето. Разговорите през мобилни устройства стартират в офиса или около 8ч. Текстовите съобщения идват най-късно, освен на Коледа и Нова Година, когато нюйоркчани и лондончани поздравяват близки и приятели именно с SMS-и. Това обикновено предизвиква вече предвидимата SMS-вълна. Същото се случва и в Хонг Конг по време на китайската Нова Година през февруари.