fbpx Дигитална лаборатория по природни науки в българските училища | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дигитална лаборатория по природни науки в българските училища

Много скоро българските ученици ще имат възможност да се докоснат до заобикалящата ги природа по един нов начин, чрез новата ученическа дигитална лаборатория, предлагана от издателството на мултимедийни знания Сирма Медия. Тя е оборудвана с датчици за отчитане на разнообразни показатели и позволява на учениците да измерват температура, влажност, налягане, скорост и посока на вятъра, ниво на радиацията, на електромагнитните излъчвания и много други показатели.

Лабораторията е иновативен продукт, без аналог в българското образование. Тя ще бъде представена в рамките на поредица от семинари на тема „Внедряване на преносима дигитална лаборатория за часовете по природни науки”, насочени към директори и учители от българските училища. През ноември и началото на декември ще бъдат проведени общо седем семинара в градовете Стара Загора, Пловдив, София, Русе, Бургас, Варна и Благоевград. Всички директори в съответните области ще получат допълнителна информация за часовете и местата на провеждане на семинарите, по електронната поща.

Дигиталната лаборатория ще намери широко приложение в часовете по биология, физика, химия, география и математика. Освен това тя е подходяща за различни извънкласни дейности и проекти, семинари, свободно – избираеми дисциплини и други специфични образователни дейности. Може да се използва също от фирми, неправителствени организации и дори физически лица, които искат да се запознаят по-отблизо с различни показатели в заобикалящата ги среда.

Дигиталната лаборатория е разработена с подкрепата на действащи учители и отговаря напълно на необходимостите на съвременното образование. Тя представлява компактен и лек USB декодер, с много здрав корпус, към който се свързват различни сензори. Работи на всеки компютър, а софтуерът е изцяло на български език. Предлага се с две години гаранция.

Към лабораторията се предлага набор от 50 сензора, сред които има такива за ускорение, въглероден диоксид, скорост на флуиден поток, електростатичен заряд, динамометър, Гайгер – Мюлеров брояч, ЕКГ сензор, микрофон, сензори за магнитно поле, за сърдечен ритъм, за нивото на звука, силата на триене, замърсяване на водата и много други. Те се включват към декодера чрез специален кабел, като е възможно включването на до четири сензора към една лаборатория, което позволява измерване на четири величини едновременно в рамките на един и същи експеримент. Записва и показва данните от експериментите в реално време на екрана на компютъра или на дъската чрез проектор. Предлагат се оптимизирани комплекти от сензори, отговарящи на учебната програма по конкретни предмети – физика, химия, биология, човекът и природата и др. Всеки желаещ може да си създаде и собствена окомплектовка, отговаряща на неговите специфични нужди.