fbpx Димитър Лефтеров: Руските туристи у нас това лято ще са с 20% повече | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Димитър Лефтеров: Руските туристи у нас това лято ще са с 20% повече

Димитър Лефтеров е председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и председател на Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс "Златни пясъци".
От 1974 г. е в ресторантьорския бранш, а от 1996 г. е собственик на един от най-добрите и квалитетни ресторанти във Варна - "Димят". Както той споделя - " Туристичекият бизнес се развива пред очите ми. България напредна много в този бранш, но има и какво още да постига. Нашите хора например не искат да разберат, че трябва да се строи по европейски. След като даваш 5 милиона да направиш хотел, може да дадеш още 500, за да построиш огради или покривала за строежа".

Г-н Лефтеров, кои са актуалните проблеми на хотелиерския бизнес в началото на новия туристически сезон?
- Наред с обичайните проблеми по подготовката на всеки туристически сезон, сериозното предизвикателство тази година ще бъде и активното строителство в курортен комплекс "Златни пясъци". За съжаление, по българското Черноморие се строи и след началото на туристическия сезон. Това е типична спънка за всяка дестинация, която се разраства бързо. Не бива да забравяме обаче и ефекта от това строителство върху качеството на туристическия продукт, който предлагаме на нашите гости. Шумът, замърсяването на въздуха и комплекса като цяло, с които неизменно са свързани строителните работи, може да доведе до рекламации и до отлив на туристи. Вече се наблюдава спад в ранните записвания за сезон 2004, който много хотелиери отдават именно на строителството, което продължи и след началото на сезон 2003. Трябва да се намерят начини да се съвместяват интересите на инвеститорите в бранша - бързото разрастване на легловата база с дългосрочните перспективи за развитие на туристическите комплекси.Масовото строителство на нови обекти многократно надвишава темповете на инвестиции в наземната инфраструктура на "Златни пясъци", която сега не е достатъчно пригодена да поеме новото строителство и натоварването.

От какво са провокирани тези пречки?
- Те могат да бъдат обяснени с отсъствието на обща стратегия за развитието на комплекса, както и с липсата на държавна политика в туристическия сектор. Черноморските курорти в България формират 70% от приходите си от туризъм. За да се справят с проблемите си, те се нуждаят и от регулиращите механизми на държавата.

Предприемат се различни инициативи за сътрудничество между частния туристически сектор и централната и местната власт. По инициатива на Варненска туристическа камара, Съюза на собствениците за развитие на "Златни пясъци", община Варна, на 15 април 2004 г. се учреди Обществен съвет по туризъм. Целта му е да се ангажира активно потенциалът както на общината, така и на частните предприемачи в туризма, за да се решат общите проблеми в бранша.

От миналата година в Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс "Златни пясъци" членуват 32 хотела. В момента в комплекса вече има над 80. За съжаление, понякога собствениците са некоректни един към друг, като се оплакват от новите строежи, след като преди година са били в същото положение.

Какви са очакванията Ви за летния сезон?
- Надяваме се да бъде по-добър от предходния. На този етап немският пазар е структуроопределящ за морските ни курорти. По предварителни данни при записванията за сезон 2004 се очаква лек спад с около 1% в броя на немските туристи. Това не са окончателни резултати, тъй като записванията все още не са приключили. Предполагаме, че този спад ще се компенсира от части с ръста в записванията на руски, британски и скандинавски гости. Увеличението на туристите от тези страни през това лято е с 20 на сто.

Какви са направените инвестиции до момента?
- Не съществува обобщена и точна информация за обема на направените инвестиции в "Златни пясъци". В момента се строят и реконструират 22 хотела на територията на комплекса. След завършването им вероятно легловата база ще се увеличи с около 6 хил. легла. Все повече средства се влагат и извън големите курорти. Кранево и Бяла се обособяват като туристически селища, които
посрещат чуждестранни гости. Предвижда се и строителство на вилно селище край Каварна.

Ще продължат ли строителните работи по време на сезона?
- Надяваме се, че не. Амбицията ни е за активен сезон без "активно строителство". Съвместно с община Варна работим по определянето на период, в който строителните работи в "Златни пясъци" да спрат напълно, а недовършените обекти да бъдат изолирани и оградени в съответствие с изискванията.

Имате ли неотложни проекти?
- Текущите ни проекти са свързани с разработването на нов цялостен план за движение в комплекса, за решаване на проблема с паркирането и с организирането на ефективното извозване на отпадъците във време, в което да не пречим на почиващите. Работата ни е съсредоточена върху решаването на различни инфраструктурни проблеми в комплекса. Такава бе и първоначалната идея за създаване на Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс "Златни пясъци". Стараем се да обхванем възможно най-широк кръг от проблеми, с които собствениците на обекти в комплекса се сблъскват.