fbpx Диригентът Валерий Гергиев бе освободен от турнето на Виенската филхармония в САЩ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Диригентът Валерий Гергиев бе освободен от турнето на Виенската филхармония в САЩ

Световно известният руски диригент Валерий Гергиев, който известет с близостта си с русия президент Владимир Путин, няма да ръководи Виенската филхармония на турнето в САЩ, което започва в петък с концерт в "Карнеги хол" в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Гергиев (68 г.) е директор на Мариинския театър в Санкт Петербург, на фестивала "Бели нощи" и главен диригент на Мюнхенската филхармония. Той бе удостоен с орден Герой на труда на Руската федерация, възстановен от Путин през 2013 г. и често се изказва в подкрепа на руския президент, който разпореди нахлуване на руските сили в Украйна в четвъртък.

Руският пианист Денис Мацуев, който също е привърженик на Путин и трябваше да свири с Виенската филхармония също отпадна от програмата на „Карнеги Хол”.

"Промяната се прави заради последните световни събития", каза говорителката на "Карнеги хол" Синеве Карлино.

В отговор на въпрос дали решението е на Виенската филхармония, на Гергиев или на "Карнеги хол", говорителят на оркестъра Рон Болинг каза, че филхармонията няма да коментира.

Решението бе обявено, след като прочутият театър "Ла Скала" в Милано помоли в писмо Гергиев да направи ясно изявление в полза на мирно разрешаване на конфликта в Украйна, като при отказ бе предупреден, че няма да довърши ангажимента си да дирижира в театъра премиерната постановка "Дама Пика" на Чайковски.

Според изявлението канаският диригент Яник Незет-Сегин заема мястото на Гергиев, като ще дирижира концертите през уикенда, преди да постави "Дон Карлос" на Верди в понеделник в Метрополитън опера, на която е музикален директор.

Според списание „Таймс“, Валерий Гергиев, който е дългогодишен художественият ръководител и генерален директор на Мариинския театър е един от 100-те най-влиятелни личности в света.