Дистанционното банкиране набира скорост

Дистанционното банкиране набира скорост

Все по-голяма популярност започнаха да набират дистанционните процеси на обслужване и продажби през интернет или телефон. Наред с възможностите за онлайн кандидатстване за кредит, издаване на банкова карта или откриване на депозит, на пазара започнаха да се появяват и услуги от типа „виртуална банка“, чрез които клиентите имат достъп до по-комплексно обслужване и консултация без да е необходимо да посещават банков филиал. Това отчитат от Уникредит Булбанк.

През 2013 г. на голям успех се радват и мобилните устройства – смартфони и таблети, чието използване от потребителите продължи да нараства. При смартфоните продажбите в световен мащаб се увеличиха с близо 50% на годишна база, а за таблетите очакванията са през 2014 г. техните продажби да задминат тези на стационарните компютри и лаптопите. Това предизвика и развитието на финансови мобилните услуги и приложения като мобилно банкиране, електронни портфейли и мобилни разплащания и др. Интересното е, че част от тези решения се предлагат от нефинансови институции, които започват все по-осезаемо да навлизат в сферата на разплащанията, считана до скоро за типична банкова дейност.

През лятото на миналата година УниКредит Булбанк организира конкурса UniCredit App Challenge. В него студенти, предприемачи и компании от ИТ сектора представиха своите идеи за мобилни и уеб приложения, а най-добрите от тях бяха отличени с награда от банката и предложение за реализация.

Все повече навлизат безконтактните плащания с банкови карти, които, макар и още прохождащи, представляват важен етап в подготовката на инфраструктурата и клиентите за бъдещето развитие на мобилните плащания, когато телефонът ще се превърне в пълноценен портфейл за разплащане.

Facebook коментари