До 2021 г. мобилните продажби ще достигнат 54%

 

Обемите на онлайн търговията растат непрекъснато. Очаква се оборотът да достигне 4,2 трлн. долара през 2020 г. Растежът на електронната търговия е пет пъти по-бърз, като делът на мобилните трансакции достига 67%, това коментира Милена Мишинева, Chief Data Officer в Dentsu Aegis Network по време на форумът за електронна търговия Е-commerce Summit.

Георги Линков, съосновател и творчески директор на StudioX, член на IAB България, оцени, че развитието на онлайн търговията в България има голям потенциал. Според представени от него данни, 67% от българите използват интернет, но само 21% пазаруват онлайн. До 2021 г. мобилните продажби се очаква да достигнат средно в световен мащаб 54% от общия обем на онлайн продажбите, посочи още той.
Георги Линков изброи и най-актуалните тенденции в електронната търговия за 2019 г. Една от тези технологии е voice search. По света 58% от потребителите вече използват voice технологии, за да търсят информация за местни бизнеси. Препоръката му е да се работи върху съдържанието, което трябва да е добре оптимизирано за навлизането на технологията в България.

Друга тенденция е навлизането на чатботовете, като според него те трябва да са ефективно захранени с данни.
Все по-популярна става и добавената реалност за подобряване на потребителското преживяване. Общо 63% от потребителите в световен мащаб казват, че добавената реалност би подобрила преживяването им при пазаруване.

Стефан Чорбанов и Димитър Димитров от Stenik представиха дигиталната трансформация на Douglas & Beauty|Zone в България – един от най-големите търговци в beauty индустрията с 2 400 физически магазина, 3,3 млрд. евро оборот за финансовата 2017 г. (без онлайн магазините), 20 хил. служители, 50 хил. продукта и над 650 марки. До момента компанията е обработила над 5 хил. поръчки от пускането на магазина.
Мартин Желязков, SEO специалист в Netpeak, член на IAB България, представи във втория панел различни варианти и инструменти за A/B Testing и анализ на данните от експериментите и примерните тестове. 

Той представи и някои препоръки: да се даде приоритет на търговските предложения, да се добавят топ категории, да се използват четливи шрифтове, да има иновативно и удобно меню за потребителите, лесна навигация, да не се забравя мобилната версия на сайта. Последното, според него, е с най-голям приоритет предвид преминаването към мобилни устройства.
Мартин Желязков изтъкна, че всички препоръки трябва да бъдат А/В тествани, защото може да не бъдат получени желаните резултати.
Ник Стоянов, Head of Technical Account Management, Magento, an Adobe Company, представи дигиталната трансформация в В2В и как да се удовлетворят специфичните изисквания на бизнеса като потребител.

Бизнес потребителите все повече взаимодействат онлайн. 64% проучват за покупките си онлайн, 61% купуват през смартфона, очаква се 55% да осъществяват повече от половината си покупки онлайн през 2020 г., 38% искат гъвкавост и възможност да купуват 24/7, а 22% – процесите да са бързи.
Дигиталните В2В лидери отчитат 5 пъти по-бърз ръст на приходите, посочи той. Подобряването на преживяването на клиентите води до изграждане на лоялност, намалява разходите и увеличава приходите. Тази трансформация се реализира бързо и успешно в Северна Америка, коментира Бен Маркс, посланик на Magento, който се включи в презентацията.

Константин Джелебов, основател и главен изпълнителен директор на компанията за дигитални плащания Phyre, представи опциите за плащания, които могат да бъдат предложени на потребителите. Компанията има над 100 хил. регистрирани потребители, официален партньор е на MasterCard и е спечелила награда за най-добър fintech startup, изтъкна той.
По думите му колкото повече опции за плащания търговците предоставят на потребителите, толкова по-добре, включително картови плащания и плащания с дигитални портфейли, например Phyre. Това е по-ефективно и от гледна точка на разходите, разполагате с парите си, а неприетите и върнати поръчки намаляват драстично, допълни той.

Владимир Докузанов, управляващ съдружник в Extensa, коментира избора на платформа с цел дългосрочно развитие на електронния магазин. Готовите платформи за онлайн търговия са повече от 300 в световен мащаб, което допълнително затруднява избора, посочи той.

Освен функционалностите, търговците трябва да обмислят още много неща, за да изберат подходяща, оптимална платформа за конкретния бизнес, каза Владимир Докузанов. Нито една готова платформа не притежава всички изисквани функционалности, а може да покрие базовите изисквания за стартиране на бизнеса. След годините на развитие на бизнеса създаването на допълнителни функционалности изисква доработки, допълни той.
Георги Костов, основател и управител на платформата GombaShop™, коменитра защо SaaS решенията за електронна търговия са се превърнали в предпочитания избор за малкия и среден онлайн търговец.

Според него SaaS решенията са най-честният, ефективен и синхронизиран с нуждите на стартиращия търговец бизнес модел за реализиране на онлайн магазини. Преди десетина години тези решения започнаха да навлизат на пазара, преди това онлайн търговията беше скъпа и изискваше специфични умения и знания, посочи той.

SaaS решенията пестят бюджет, време, техническа подготовка, и минимизират риска за онлайн търговеца, коментира Георги Костов. Те не изискват голяма първоначална инвестиция и дават възможност да се откажеш по всяко време, позволяват бързо стартиране на магазина, лесни са за употреба, имат голям набор от функционалности.

Facebook comments