fbpx До 2026 г. да има инфрастуктура от 10 хил. зарядни станции в цялата страна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До 2026 г. да има инфрастуктура от 10 хил. зарядни станции в цялата страна

Председателят на ААП Храбрин Иванчев представи основни предложения за подобряване на състоянието на автомобилния парк на Асоциацията на автомобилните производители  и техните оторизирани представители в България (ААП), които бяха коментирани по време на Дискусия за настоящето и бъдещето на българския автомобилен парк, която се състоя в деня на официалното откриване на Автомобилен Салон София 2022

Зам. министърърт на електронното управление Александър Йоловски постави акцент на предстоящото изграждане на портал за достъп до електронни административни услуги. Гражданинът ще има свой собствен профил. Ще се съдържа цялата информация за него, която го интересува. Тук би трябвало да има информация, какви автомобили притежаваме, какъв е техният статус, кога изтича срока за годишен технически преглед или кога трябва да се подновим гражданската отговорност или да излизат съобщения за нарушения и възможност за лесна форма на плащане на наказанието.

В политиките на министерство на транспорта и съобщенията са поставени оптимизация на начините на придвижване – електрически автомобили, градски транспорт. Също така се планира нарастване броя на зарядните станции. Обсъждани са варианти за създаване на паспорт на автомобилиа според Божидар Костадинов – заместник министър на транспорта и съобщенията.

Георги Стефанов, н-к кабинет на заместник министър председател по климатичните политики,  сподели, че като основна цел е заложено създаването на 10 000 зарядни станции до 2026 година в цялата мрежа.

Ще бъде изградена цялостна инфраструктура за зарядни станции спрямо железопътните точки, нуждите по пътните коридори, трафика, както и населените места, където няма хора и трафик – Родопите, Западна Стара планина и др. Реформата ще ускори изграждането на тази инфраструктура за зарядни станции, електрификация на превозните средства и ще доближи България до европейските дългосрочни цели за намаляване на емисиите на парникови газове, зелена и икономическа трансформация. Тя предвижда бизнесът активно да участва в намаляване на замърсяването като цяло. Вече е създадена Комисия за устойчива мобилност, която ще работи в посока цялостна мобилност трафик, градски транспорт, ж.п. връзки, на свързаност и на електрификация. Ще се въведе на принципа „Замърсителят плаща“ и да бъде интегриран във финансовия поток и в икономиката.

На финала е проект за въвеждане на зелените табели за екологични превозни средства. Той е от голямо значение за навлизането и развитието на екологичните превозни средства на изменението на стандарта, свързано с включване на светлоотразителни табели с регистрационен номер за МПС, задвижван на електрически двигател.