fbpx До къде лятаха българите най-много през 2022 г.? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До къде лятаха българите най-много през 2022 г.?

2022 определено беше година, която както пътуващите, така и зантересованите страни в индустрията, ще запомнят, поради завръщането към масовия туризъм. От платформата за планиране на пътувания – eSky.bg разказват, че пикът на търсене през изминалата година е  стъпаловиден, като българите летяха най-много през лятото за своите почивки и през есента за city break. Интересен факт е, че сънародниците ни пътуваха много повече през периода септември-ноември 2022 г., в сравнение със същия период на 2019 г.

Най-желаните дестинации за 2022 г.

Класацията с най-популярните дестинации за българите през 2022 г. претърпя промени спрямо тази през 2021 г. Най-много българи пътуваха до Германия през изминалата година – цели 24%. Интересното тук е, че второто място се поделя от Англия и Италия с дял от 17%. През 2021 г. Италия заема пето място в класацията със само 7% дял, докато през 2022 г. сериозният интерес към страната е силно забележим. Милано е най-популярният град в Италия сред сънародниците ни, следван от Рим, Венеция, Бари и Болоня. И тази година Лондон е най-посещаваният град от българите във Великобритания, което се запазва като тенденция през последните години.

Веднага след това се нарежда Испания, към която също има значителен интерес през изминалата година. Испания беше на едва шесто място през 2021 г., като прави огромен скок и се нарежда в челната тройка през 2022 г. Любимите и най-посещаваните градове от българите са Барселона, Мадрид и Малага.

Нидерландия се нарежда на четвърто място със своите 8%, като резервациите, направени на eSky.bg и тук бележат значителен ръст. Айндховен и Амстердам са двата града, до които българите летяха най-много.

Австрия и Франция си споделят петото място с цели 6%, а най-популярните дестинации са Виена, Париж и Ница. Френската столица определено е любима и мечтана дестинация на българите – според анализа на eSky.bg тя се нарежда сред първите места на най-желани дестинации от тях.

Гърция, Белгия и Румъния са следващи в класацията като споделят дял от около 4%.

Тенденцията на закупуване на самолетните билети по-отрано се завръща

През  2022 г. българите резервираха своите пътувания сравнително по-рано – около 35 дни преди заминаването за полети в Европа и около 40 дни за междуконтинентални полети. През 2021 г. периодът за организиране и резервиране е средно около 30 дни за полети в Европа и 33 за междуконтинентални полети. Данните от eSky.bg показват, че само за една година българинът увеличава периода си от резервирането на почивката до самото пътуване с близо една седмица.

През изминалата 2022 г. забелязваме, че българите проявяват сериозен интерес към city break пътуванията. Увеличаването на честотата на кратките пътувания потвърждава значителното нарастване на популярността на този вид пътешествия. Това е в съответствие и с резултатите от нашето проучване, проведено от GfK – цели 45% от българите искат да отидат на city break (градска почивка за кратък период в някой от европейските градове), като броят на city break пътуванията е по-висок от този на по-дългите почивки – разказва Маргарита Касабова, маркетинг специалист на eSky.bg.

Самолетните билети са по-скъпи, но промоции не липсват

Миналата година цените на самолетните билети се увеличиха с около 29% спрямо 2021 г., което произлиза главно от увеличението на цената на авиационното гориво, в резултат на войната. Най-голямото увеличение на цените е регистрирано в сегмента на междуконтиненталните пътувания, като средната цена на самолетен билет е с 35% повече. Най-малко поскъпнаха международните полети, т.е. в рамките на Европа, средно с 24%. 

В отговор на увеличението на цените, авиокомпаниите през миналата година стартираха редица промоции, за да направят пътуването достъпно. През 2022 г. година българите все по-често се доверяваха на  принципа "съотношение цена-качество". Те по-често, отколкото през предходните години, избираха да летят с редовни авиокомпании, чиито цени понякога са сходни с тези на нискотарифните превозвачи, но включват ръчен багаж и напитки или закуски, предлагани на борда.