Добър бизнес, но лошо качество на живот


Признаци и симптоми на обструктивната сънна апнея (ОСА)?
Ако някой ваш познат хърка постоянно и има един или повече от посочените симптоми, това може да е ОСА:
- хъркане, прекъсвано от спиране на дишането;
- задъхване и задушаване по време на съня;
- неспокоен сън;
- прекомерна сънливост и умора през деня;
- трудно концентриране на вниманието;
- повишена раздразнителност;
- отслабване на паметта;
- високо кръвно налягане;
- депресия;
- наднормено тегло;
- голяма обиколка на врата
(>43 см за мъже, >40 см за жени);
- сутрешно главоболие;
- отслабване на либидото;
- често уриниране през нощта.
Ако имате съмнения, попитайте жената, с която спите. Често тя е най-добрият диагностик. Консултирайте се със специалист. Вие имате правото на качествен живот.

Повод за това заглавие ми даде едно писмо, изпратено от семейството на успял мъж, на възраст 48 години. Съпругата му разказваше как в последните няколко години увеличил килог-рамите си. Станал сънлив и отпуснат през деня, редовно заспивал пред телевизора, а понякога и на масата. Направил две поредни катастрофи поради заспиване зад волана. Непрекъснато се оплаквал, че е уморен. През нощта силно хъркал с прекъсване на дишането, което силно безпокои и плаши съпругата.

Въпреки успешния семеен бизнес те казват, че живеят лошо.

След консултация и изследване на съня при съпруга се установи, че има тежко изразен синдром на обструктивна сънна апнея.В последните години все по-често се говори за синдрома сънна апнея, като причина за влошаване на качеството на живот и здравето на много мъже в най-активната им възраст.
Характерна проява на това заболяване е спиране на дишането по време на сън, което често се редува със силно прохъркване

Това е свързано с многократни, неосъзнати събуждания през нощта. По този начин се нарушава нормалната структура на съня и той става некачествен и непълноценен. Накъсаният и непълноценният сън е причина за повишената дневна сънливост, вялост и умора. Рязко намалява либидото, т.е. желанието за секс. Нарушава се способността за концентрация на вниманието, бързината на реакциите и асоциативният мисловен процес. Паметта става неуслуж-лива. Появява се сутрешно главоболие и повишена раздразнителност, както и оплаквания от сърдечносъдовата система, повишено кръвно налягане, нарушения в правилната ритмична дейност на сърцето. Ако не се вземат мерки, рисковете за здравето непрекъснато се увеличават.

За щастие след консултация със специалист по медицина на съня, диагнозата може да бъде бързо уточнена и да се започне съвременно лечение с апарат, който подава през маска в носа въздух под постоянно повишено налягане.
Ефектът е чудодеен. Всички оплаквания изчезват за няколко дни. Премахва се риска от опасните усложнения от неправилното дишане през нощта. Рязко се подобрява качеството на живот и работоспособността.

Facebook comments