fbpx Домейнът .ею чества пета годишнина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Домейнът .ею чества пета годишнина

Днес .ею, Европейският домейн на кирилица, празнува пет години от стартирането си. Годишнината бе отбелязана на събитие в София от представители на EURid, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и българската регистраторска общност.

Според последните данни има 1 371 активни имена на домейни с .ею, регистрирани през последните пет години, представляващи близо 5% от интернационализираните имена на домейни в портфолиото на EURid. 51% от уебсайтовете, асоциирани с домейна на кирилица .ею, са на български език.

„Като част от мисията ни за подкрепа на многоезичието в интернет, в EURid активно работим за по-широкото използване на интернационализираните имена на домейни (IDNs). Всеобщото приемане (Universal Acceptance) на тези домейни предполага безпроблемното им използване с интернет браузъри, електронни пощи и интернет приложения. В EURid ще продължим да работим активно с българските и международните ни партньори в това отношение. Затова с удоволствие приветствахме българския регистратор СуперХостинг.БГ в нашия Консултативен съвет на регистраторите в началото на годината", отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, организацията, която управлява европейските домейни след назначаване от Европейската Комисия.

„За мен е удоволствие и голяма отговорност да бъда част от Консултативния съвет на регистраторите на EURid от 2021 г. Смятам, че можем да допринесем за развитието на многоезичието и гъвкавостта в уеб и да отговаряме на потребностите на европейските граждани. Балканският регион има голям потенциал за растеж в тази посока и е от голямо значение да положим стабилни основи, върху които да се надгражда. Вярвам, че всички работим за това“, сподели Методи Дреновски, основател и управител на СуперХостинг.БГ.

В резултат от нарастващото значение на интернационализираните домейн разширения, инициативата на EURid .eu Web Awards въведе нова категория през 2021 г. - „Най-доброто от .ею и .ευ“, за да се отличат най-забележителните уебсайтове, избрали своя местен език и .ею или .ευ за своето онлайн присъствие. Можете да номинирате своя уебсайт още днес на https://webawards.eurid.eu/.