fbpx Домейнът .ею чества пета годишнина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Домейнът .ею чества пета годишнина

Водеща снимка
Да

Домейнът .ею чества пета годишнина

Днес .ею, Европейският домейн на кирилица, празнува пет години от стартирането си. Годишнината бе отбелязана на събитие в София от представители на EURid, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и българската регистраторска общност.

Според последните данни има 1 371 активни имена на домейни с .ею, регистрирани през последните пет години, представляващи близо 5% от интернационализираните имена на домейни в портфолиото на EURid. 51% от уебсайтовете, асоциирани с домейна на кирилица .ею, са на български език.

„Като част от мисията ни за подкрепа на многоезичието в интернет, в EURid активно работим за по-широкото използване на интернационализираните имена на домейни (IDNs). Всеобщото приемане (Universal Acceptance) на тези домейни предполага безпроблемното им използване с интернет браузъри, електронни пощи и интернет приложения. В EURid ще продължим да работим активно с българските и международните ни партньори в това отношение. Затова с удоволствие приветствахме българския регистратор СуперХостинг.БГ в нашия Консултативен съвет на регистраторите в началото на годината", отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, организацията, която управлява европейските домейни след назначаване от Европейската Комисия.

„За мен е удоволствие и голяма отговорност да бъда част от Консултативния съвет на регистраторите на EURid от 2021 г. Смятам, че можем да допринесем за развитието на многоезичието и гъвкавостта в уеб и да отговаряме на потребностите на европейските граждани. Балканският регион има голям потенциал за растеж в тази посока и е от голямо значение да положим стабилни основи, върху които да се надгражда. Вярвам, че всички работим за това“, сподели Методи Дреновски, основател и управител на СуперХостинг.БГ.

В резултат от нарастващото значение на интернационализираните домейн разширения, инициативата на EURid .eu Web Awards въведе нова категория през 2021 г. - „Най-доброто от .ею и .ευ“, за да се отличат най-забележителните уебсайтове, избрали своя местен език и .ею или .ευ за своето онлайн присъствие. Можете да номинирате своя уебсайт още днес на https://webawards.eurid.eu/.