fbpx Дори успешните стратегии трябва да се променят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дори успешните стратегии трябва да се променят

„Икономиката от 2008 г. няма да се върне и трябва да променим дори успешните си стратегии, защото икономиката се променя и нашите навици вече няма да ни вършат работа“, това обясни по време на семинар, организиран с подкрепата на УниКредит Булбанк. за МСП италиански консултант Паоло Руджери. Близо 25-30% от компаниите в Европа увеличават своите продажби, като в анализирането на тяхната дейност консултантът по предприемачество и лидерство открива 6 общи стратегии, които те използват.

1) Поглед на вътре.
Първопричините за неуспеха или трудностите в една компания, трябва да се търсят вътре в нея, а не в глабалната икономическа криза или спада на БВП например. Според Руджери повечето мениджъри нямат навик да търсят недостатъци вътре в самата компания, а често именно там се крие ключът към успеха.
„Мениджърът може да бъде най-големият актив на една компания, но и най-голямото й бедствие. Затова при липса на устойчиви резултати, трябва да търсим причините и в управлението, мениджмънта“, убеден е италианският консултант.

2) Излизане от зоната на комфорт.
Втората стратегия за успех трябва да бъдат иновативни, да създават нови продукти, системи. Паоло Руджери в своята практика се е убедил, че вече не е достатъчно всеки ден да се трудиш по 12 часа, извършвайки една и съща рутинна дейност, защото стоенето в зоната на комфорт пречи на създаването на нова стойност.
„Хората имат идеи какво да направят, за да успеят, но нямат смелост да ги реализират. Успехът е свързан с това да правите неща, от които се страхувате“.

3) Инвестиране в маркетинг.
Проучванията на успешния бизнес в Европа показват, че фирмите редовно отделят средства за изследване на пазара и промяната в потребностите на клиентите. „Парите не изчезват, а само сменят посоката си. Във всяка индустрия има нещо, което се търси повече, но за да разберем какво е трябва да направим проучване“, обясни консултантът.

4) Редовно следене на финансите.
Четвъртата стратегия за успех казва, че всеки месец трябва да се измерват и анализират продажбите и паричния поток, за да могат да се вземат мерки навреме, ако това се налага.

5) Управление на човешките ресурси.
„Една бизнес идея е толкова добра, колкото са хората, които я подкрепят“, казва Руджери. Той е убеден в общоизвестното твърдение, че хората са най-важният актив на една компания и затова е важно мениджърите да подобрят, както стратегиите си за подбор, така и начините за мотивация на персонала.

6) Мотивация.
По отношение на мотивация изследванията показват, че най-успелите компании са такива благодарение на силно мотивирани мениджъри, които успяват да предадат и заразят с ентусиазъм и останалите служители в организацията. „Трябва да работите върху позитивните страни на хората, защото ако работите върху негативните, позитивните ще изчезнат“, съветва Паоло.