fbpx Дърво с корен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дърво с корен

До 15 септември е крайния срок за подаване на интересни човешки истории и срещи с вековни дървета истории в конкурса „Дърво с корен”. Конкурсът е отворен за участници от всички възрасти и занятия – деца, младежи, възрастни (групи по интереси, напр. клубове, неформални групи и институции, организации, фирми).
Две номинации вече водят към Гоце Делчев и околностите, за да покажат столетния Чинарбей, величествено дърво с внушителни размери (10 м обиколка на дънера) - жив паметник от миналото, който е свързан с множество събития от историята на стария Никопол (днешен Гоце Делчев). Недалеч от него се намират „Близнаците” – питомен кестен на около 400 години, покрай който - според легендата - в началото на нашето летоброене, е минал Апостол Павел на път за близкия римски град Никополис ад Нестум.
Около с. Плаково, Велико Търново, Мартин Байчев се грижи за около 50 различни вида широколистни и иглолистни млади дръвчета и благодарение на неговите усилия някои от тях са се превърнали от хилави храсти в красиви фиданки, а други вече дори плододават.

През 2013-та за първи път е дадено специално внимания на обвързани с историческото ни минало и личности вековни дървета в София. Всеки по-любознателен човек може да проучи историята на Славейковите дъбове, Дъбът на Безеншек, Летният дъб на Фердинанд в Ботаническата градина и други, които очакват всеки от нас да ги открие и сподели. Това ще им даде шанс да са сред дърветата, за които след това ще бъде гласувано и ще могат да станат победител в тазгодишния конкурс.
Желаещите да раздажат за своето инетересно дърво трябва да изпратят на tree@bepf-bg.org най-малко 3 снимки на дървото в електронен вид, с добро качество и кратък пояснителен текст към всяка снимка. Да представят местоположение на дървото – по възможност с GPS координати, Характеристика на дървото – вид, височина, обиколка, възраст.