fbpx Джаз фестивал 2020 в Банско успя отново да събере почитателите си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Джаз фестивал 2020 в Банско успя отново да събере почитателите си

Може би за да върви по вода, точно половин час преди официалното откриване на 23-тия Джаз фестивал в Банско снощи (8.08) се изля дъжд на площада на пиринската столица, но секунди след като спря, д-р Емил Илиев и кмета на Банско дадоха начало на най-голямата джаз проява у нас, която ежегодно привлича стотици почитатели. 

"Всяка беда е временна, изкуството и човешкото общуване са вечни" – с тези думи кметът на Община Банско Иван Кадев снощи откри фестивала, който ще продължи до 14 август.

„Повече от 600 музиканти от най-висока класа са минали през Джаз фестивала. Тазгодишното издание ще остане като най-изстраданото", отбеляза създателят и основен двигател на Фестивала д-р Емил Илиев, който положи изключителни усилия, за да може тази проява да се случи, въпреки промените в програмата и навъзможността да дойдат в България много от чуждестранните музиканти. Фестивалът е и една от малкото прояви, която се провежда в условията на световна пандемия.

"Банско отдавна е сближено с артистичния и свободен дух на Фестивала, което го прави  притегателен център за култура, туризъм и инвестиции", това се казва в поздравителния адрес на президента Румен Радев до организаторите, участниците и публиката на музикалния форум.

За съжаление е тази година не можа да се открие така мечтаната Алея на джазмените, но поне видяхме как ще изглежда замисълът за бюст-паметник на Вили Казасян, пречупен през погледа на скулптура Александър Хайтов.

И въпреки съмненията дали ще има гости за фестивала в Банско, площадът, където е издигната концертната сцена, се оказа пълен, макар и на така както е било в минали години. За да се спазят санитарните изисквания във вип зоната има само 400 места, които са с билети оп 20 лв. иначе острани може свободно да се слушат концертите, които са по три на вечер и приключват обикновено в полунощ.

Тази година Хилда Казасян откри музикалните прояви в компанията на своите приятели Христо Йоцов – ударни, Живко Петров – пиано , Михаил Йосифов – тромпет, Митко Карамфилов – контрабас. На няколко пъти се извини за дъждовното време и обеща, че повече дъжд на фестивала няма да вали, а виртуозността на музикантити събра бурни овации, въпреки дъждобраните и отворените чадъри заради отново завалелия дъжд.

Вторият концерт бе на Magi Alexieva MEY & Friends, която в Банско се чувства като във втори дом в последните години, излезе на сцената с Митко Льолев – саксофон, Мирослав Турийски – пиано, Тома Кордогли – бас, Емил Пехливанов – перкусии.  

Истински взрив както винаги направиха музикантите от Dirty Purchase, която група тази година чества своя 25 годишен юбилей, а с уникалните си гласове и енергия вокалистите Амалия Ненова и Емил Минчев накараха публиката да скочи на крака и да танцува. Брас музикантите Велислав Стоянов – тромбон и Мишо Йосифов – тромпет буквално се раздадоха до последната нота.

Концертните вечери продължават до 14 август (петък), хотелите, които работят всяко лято посрещат и тази година гости, а хотелиерите се надяват музикалният фестивал да привлече повече хора в пиринския град

Програмата на фестивала може да видите ТУК