fbpx Едноседмична безплатна почивка за 30 хиляди ученици и учители през това лято | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Едноседмична безплатна почивка за 30 хиляди ученици и учители през това лято

Новата Национална програма „Отново заедно“, в размер на 15 млн. лева, се финансира със средства от централния бюджет и е предвидена за подкрепа на туристическия сектор. Чрез нея 30 хиляди ученици ще летуват в български курорти на пълна държавна издръжка.

Всяко училище ще има право да кандидатства за пакет за максимум 70 деца без ограничения на възрастта, като с тях ще пътуват преподаватели и медик. Туристическите пакети ще включват транспорт, настаняване, изхранване и нужните застраховки. Дестинации, които ще участват в програмата, ще бъдат от всяка част на страната, а не само морски или планински.

Чрез програмата се постигат едновременно две важни цели: подкрепа за туристическия бизнес с всички прилежащи елементи на туристическия продукт и се улеснява социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение.

Министърът на туризма Стела Балтова каза, че пакетите ще бъдат предлагани от туроператори, които работят традиционно с деца, с детски лагери и зелени училища.

„Държа да подчертая, че хотелите и базата за настаняване ще е разположена навсякъде в страната, като няма изискване да е само по Черноморието или в планински райони, или във вътрешността на страната,“ каза министър Балтова. В пакетите ще бъдат подготвени много интересни програми, свързани с арт дейности, експозиции, посещения на музеи и други туристически забележителности, което по думите на министър Балтова ще има стратегически ефект в обучението и възпитанието на децата.

„Отделно, не само хотелиерите и туроператорите ще имат полза от тази програма, но и всички съставни части от сектор туризъм. Паралелно с това, приоритет не само на Министерството на туризма, но и на целия служебен кабинет е създаване на такива благоприятни условия, че бизнесът да бъде стимулиран да работи, разбира се, при запазване здравето на всички работещи и на всички посетители в страната“, подчерта министър Балтова.