fbpx Едва 6% от българите сключват застраховки онлайн | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Едва 6% от българите сключват застраховки онлайн

Гражданска отговорност на автомобилистите е най-разпространената застрахователна услуга у нас, предвид нейния задължителен характер. Според проведено представително социологическо проучване, част от инициативата на онлайн платформата за застраховки 24ins за повишаване доверието на потребителите към застраховането и застрахователните продукти, 83% от българските граждани сключвали някога застраховки, са се възползвали и се възползват от Гражданска отговорност на автомобилистите.

Обикновено краят на годината е периодът, в който българинът подновява своята Гражданска отговорност на автомобилистите. Знаят ли обаче българите какво представлява застраховката и какви предимства дава? Основната функция е, че тя покрива отговорността към околните. Така, в случай на нанесени щети от нас, Гражданската отговорност на автомобилистите осигурява обезщетение за автомобила или имуществото без вина. Това, което покрива са: имуществена вреда до 2 000 000 лв.за всяко събитие; неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт до 10 000 000 лв. за събитие независимо от броя пострадали лица.

А кога застрахователят има право на регрес или възстановяване на платените обезщетения от застрахования? Това може да влезе в сила в случаите, когато вредата е умишлено причинена, след употреба на алкохол, наркотици, при отказ за проверка на алкохол и за водачи без шофьорска книжка.
В България съществуват 42 застрахователни компании, 394 брокера и 19249 агенти. Едва 6% от българите са се възползвали от възможността да сключват своите застраховки онлайн.