fbpx Египет има интерес към обмяна на опит в зърнопроизводството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Египет има интерес към обмяна на опит в зърнопроизводството

 

Министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков обсъди с Н. Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в Република България възможностите за сътрудничество и обмяна на опит в земеделието и търговията със селскостопански продукти. Посланикът заяви интерес към обмяна на опит в зърнопроизводството, тъй като страната ни е водеща в преработката на слънчогледово масло в Европа. „За нас е важно възможността за вносът от България на зърно, захари, олио, масла и пилешко месо. Страната ви предлага най-добро съотношение на качество и цена“, заяви още тя.

Министър Бозуков подчерта, че у нас има 25 научни института в различните области на земеделската наука  и това е предпоставка за обмен на опит и задълбочаване на сътрудничеството. От своя страна Н.Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи посочи, че България има дългогодишно наследство в областта на земеделието и е позната с добрия вкус на своите продукти.
Двете страни обсъдиха и начините за търговия и внос на земеделските стоки в двете държави, както и задълбочаване на сътрудничеството в областта на фитосанитарния и ветеринарния контрол.