Екобус и зелени енергийни решения за Световното по ски алпийски дисциплини

 
В понеделник в австрийския курорт Шладминг започва световното първенство по ски алпийски дисциплини. Домакините са заложили на редица инициативи, свързани с енергийната ефективност и опазване на околната среда, а целта им е форумът да остане в историята като отличен пример за планиране на енергийно ефективни мерки на зимно спортно събитие от подобен мащаб. Високотехнологична компания Siemens се включва активно в тази част.
"Ние искаме да превърнем Световното първенство по ски в Шладминг тази година в нещо уникално. За да постигнем тази цел, се нуждаем от повече от просто страхотни ски-състезания, австрийски победи и разбира се - хубаво време. За това мега-събитие, ни трябват наистина най-добрите технологии. И в крайна сметка, ние искаме да постигнем положително въздействие върху околната среда. За постигането на тези цели, Siemens е идеалният партньор за нас", каза Петър Шрьокшнадел, президент на Австрийската федерация по ски.
Siemens ще предостави няколко от своите иновации по отношение на енергийната ефективност и опазване на околната среда:

• Електрически автобус ще се използва за транспорт на журналисти до медийния център. Благодарение на компактния си дизайн, автобусът е идеален за извършването на транспорти услуги в трафика на центъра на града. В сравнение с дизеловото гориво или използването на газ, електрическият автобус е с около 25% по-ниска консумация на енергия. Автобуси от същия вид се използват в центъра на Виена от октомври досега.

• Компанията е оборудвала международния медиен център за Световното първенство с най-съвременната информационна система. С решението на Siemens, информацията за състезанията по време на събитието може да бъде преглеждана бързо и удобно по всяко време. Съответната информация няма да е налична само на екрана в информационния център, ще се предлагат също и различни мобилни устройства. С пълната цифровизация на цялата информация ще се спести използването на хартия, което от своя страна ще намали въздействието върху околната среда. В допълнение компанията е предоставила технология за сигурност и противопожарна защита.

• Ще се даде старт на пилотен проект за оценката и записа на енергийните товари на големи спортни мероприятия: Подобни събития използват огромни количества енергия по време на пикови часове. За да бъдат в състояние да планират по-добре тези върхови моменти на натоварване и да реагират адекватно, експерти от Siemens работят в тясно сътрудничество с регионалното разпределително дружество. Използвайки данните, които са събрани, Siemens може да разработи сценарии за оптимизиране на консумацията на енергия при провеждането на планираните събития. Например, върховите моменти на консумация на електроенергия могат да бъдат покрити с алтернативни, щадящи околната среда технологии - като се използва решение за съхранение на енергия SIESTORAGE от Siemens.
 

Моля коментирайте