fbpx Екологичен проект ще се състезава в световната надпревара Chivas Venture | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Екологичен проект ще се състезава в световната надпревара Chivas Venture

На специално събитие в София бяха представени четири финалисти в надпреварата – Chivas Venture, която вече пета година търси и намира работещи стартъпи в полза не само на местните общности, но и на света като цяло.

METEO.ROCKS, LAM'ON, INITIATIVE FOR SOCIAL EMPOWERMENT (ISE) и HYPERFOLD бяха българските финалисти, определени от българското жури. 

Големият победител в тазгодишното издание на конкурса е екипа на LAM’ON. През март, заедно с всички глобални финалисти в Chivas Venture, те ще участват във Великобритания в акселераторска програма, която ще се проведе в партньорство с The Conduit – дом на новаторска общност от хора със страст към социалната промяна.
През месец април предстои още един етап от надпреварата, в който всеки един ще може да подкрепи своя фаворит чрез онлайн гласуване. На негова база ще бъде разпределена първата част от наградния фонд – 100 000 долара измежду шестте проекта, получили най-висока подкрепа. Стартъпът с най-много гласове  ще грабне 50 000 долара, а следващите пет – по 10 000 долара.
Глобалният финал на конкурса е в Амстердам през месец май, където ще бъде разпределена и останалата част 900 000 щ.д.

В екипа на LAM'ON участват Анджела Иванова,  Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков, които са създатели на революционно биоразградимо фолио. То е подходящо за компостиране и служи за употреба при изработката на различни принт материали.

Всички сме чели списания, разглеждали сме менюта в заведения. В огромна част от тези продукти се използва ламинат, направен от пластмаса. Проблемът при него е, че не може да се рециклира и остава в природата за около век. Фолиото, което са създали тримата съдружници от LAM'ON, е изработено от възобновяеми източници, чийто лепилен слой е специално разработен за нуждите на печата и е напълно нетоксичен. „За екипа ни е особено важно, че по време на употребата на LAM'ON не се отделят вредни емисии (органични летливи съединения), които се асоциират с хронична мигрена, дихателни проблеми и ракови заболявания. В края на живота си биоразградимото ни фолио оставя значително по-малък отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не - отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и да се рециклира. Ако пък се изгори в инсинератор или дори се изхвърли в сметище, LAM'ON не отделя вредни емисии“, споделят младите предприемачи. След редица срещи с бизнеса, на LAM'ON им предстоят пилотни тестове с шест от най-големите софийски печатници.