Екология, мощ и икономия

етикети: 

Очите ми се разшириха, когато на бордното табло се изписа, че имам гориво да измина 1200 км! Забележително! Веднага всеки ще контрира с ло-гичен коментар – да, зависи колко е резервоара?Само че, тук случаят е по-различен. Автомобилът е големият седан Opel Insignia с двулитров дизелов мотор и 160 к.с. И още едно допълнение – модификация ecoFLEX. Всъщност, това е разковничето на възможността да се изминат толкова много километри с един резервоар - нисък разход, съчетан с ниски емисии и веднага допълвам без никакъв компромис по отношение на динамиката.

Пътувам по магистрала “Хемус”. Скоростта ми е 140-150 км/ч. А буквално “галя” педала на газта. Удоволствие е да “плувам” с Insignia. Категорично поведение и чувство за “безнаказаност”. Това, последното го казвам, защото по-скоро имам усещането, че няма пречка, която може да ме затрудни на пътя – независимо каква е. Просто знам, че този голям автомобил е с мен. След като изминах 150 км поглеждам към средния разход (имам изминати и около 50 км със скорост около 100 км/ч.) – резултатът е 5,2. Всеки би бил повече от доволен. Замислих се, че ако карам най-много с около 90 – 100 км/ч сигурно ще постигна разход от около 4л/100км. Достойно за състезание по икономично шофиране.

Двулитровият дизелов мотор от ново поколение със система за впръскване common rail, специално е оптимизиран за работа в този модел. Той е оборудван със 6-степенна механична предавателна кутия, а предавателното число на главното предаване е по-„дълго” за да се намалят оборотните режими и съответно – разхода на гориво. Необходимостта от компенсиране на динамиката при ускорение, поради увеличеното предавателно число на главното предаване, е довела до подбор на по-малки предавателни числа на първа и втора предавка. И така, ускорението на ecoFLEX до 100 км/ч е за 9.5 секунди, колкото и на стандартния модел. Въртящият момент от 350 Нм е на разположение още при 1750 об./мин и за 15 секунди може да нарасне до максималните 380 Нм с функцията за временно увеличаване на налягането на турбокомпресора.

Новаторска технология на организация на горивния процес CleanTech е разработена от инженерите на GM и дава възможност за постигане на възможно най-ниските нива на емисии и разход на гориво с помощта на електронна система с обратна връзка за анализ и контрол на горивните процеси в цилиндъра.

За ниския разход влияние имат и други фактори. Постигната е изключителна Аеродинамиката на купето, благодарение на която въздушното съпротивление е намалено с около 20 пункта. Освен това пред задния мост са поставени облицовки на резервоара за гориво. Горната част на отвора за охлаждане на радиатора е прикрит, затворен е централният отвор в предния спойлер. Намален просвета на автомобила.
Накрая идват “дебелите меки лапи” – това са специално разработени от Michelin гуми с ниско съпротивление с размер 225/55 R 17.

Към ходова част на Insignia може да бъде добавена и иновативната система FlexRide, която подобряваща стабилността на автомобила и осигуряваща електронно контролирани променливи характеристики на амор-тисьорите в реално време. Благодарение на нея може да избирате между три режима на возията – стандартен, по “мек” Tour, а ако все още “озъбения” делничен ритъм ви държи Insignia ще партнира с избора на режима Sport. Той който променя поведението пътя, кормилното управление и реакциите на педала на газта.
За безопасността на автомобила допринася и новото поколение на систе-мата AFL+, включваща биксенонови предни светлини, които се адапти-рат към конкретната ситуация, като превключват между девет различни светлинни режима.

По отношение на комфорта в купето, автомобилът изобилства с функци-оналностите на стандартния модел Insignia. Специално е предложението за хората, които изминават много километри ортопедично сертифицира-ните ергономични спортни седалки.

Остава най-интересният момент. Колко струва това удоволствие? Сигурно ще се изненадате, но ecoFLEX моделът е по-скъп от стандартния само с 350 евро.
 

Facebook comments