fbpx Експедиция BMW i3 - Царската градина край жълтите павета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Експедиция BMW i3 - Царската градина край жълтите павета

 

Всеки софиянец е минавал поне 100 пъти покрай тази градина, но малцина са онези, които знаят историята й, а тя е повече от вълшебна. Тя е пищната дворцова градина край жълтите павета, създадена при строителството на Царския дворец в София преди повече от 100 години.

 

Всъщност историята ни връща в един декември, същия като тази година - студен и мрачен, но изпълнен с много повече надежди за тогавашните жители на столицата. Това е паметният декември на 1882 г., когато дворецът официално е открит и столичната бохема получава покани за първото по рода си новогодишно парти в двореца. Всички тръпнат в очакване на грандиозния бал в просторните зали на двореца, построени по западен образец и носещ аристократичния дух на Виена и като архитектура, и като мебелировка.

В месеците, в които кипяло строителството, бил оформен и дворцовия парк. Той е обхващал почти 18 декара и имал няколко входа. През парадния минавали каретите на царя - той бил закрит и с красиви арки, дело на западни архитекти.

 

Днес ние паркираме модерният електрически BMW i3 точно на мястото, на което някога е спирала царската каляска и си мислим колко много история има около нас и колко малко е нужно, за да забележим красотата в детайлите.

Макар малко от нас да знаят как точно е изглеждала магичната градина на царския дворец, слава Богу, са останали достатъчно снимки, които ни показват красивия парк, който някога се намирал в зоната около палата.

 

„Пред палата се простира Александровата градина, парк с кьошк за музика и с малко кафене”.,спомня си живота в стара София самия Константин Иречек.

Разхождаме се из малкия останал запазен парк между Двореца и улица Московска и десетки автомобили пресичат някогашната градина на Фердинанд, в която растели екзотични дървета, а по алеите й цъфтели непознати до тогава в столицата цветя.

 

Всъщност колите в стара София някога никак не били много. Старите столичани си спомнят, че първия автомобил, който видели с очите си минал не повече от километър, след което се счупил и останал за поправка няколко седмици край Лъвовия мост. Факт, който тогава много успокоил файтонджиите, които се притеснявали, че новата машина ще им вземе хляба.

 

Днес ние се движим с новото BMW, пренасяйки се в една съвсем нова ера - тази на електрическите автомобили, които ни дават комфорт, удобство, практичност, висока технологичност, сигурност. 

 

Първият автомобил преминава през царската градина някъде в годините около 1900-ата, а самия Фердинанд решава да си купи кола през 1905г., когато гледа ралито „Мюнхен – Берлин”. С първия закупен автомобил Фердинанд наема и професионален шофьор от Германия, тъй като навремето шофирането се оказва рядко и скъпо умение.

Царят обичал да се разхожда из стара София с колата си, често спирал, говорел си със столичани, оглеждал пейзажа, посещавал някоя църква и се прибирал в двореца.

 

На финала на нашата обиколка из тайните градини на София, ние паркираме пред храм — паметника „Александър Невски”. Безшумно, с нулеви вредни емисии, и в същото време забележими за околните, обиколихме целия град само с едно зареждане на електрическата батерия и навъртяхме около 220 км.

 

Златните кубета на катедралния храм се оглеждат в капака на BMWi3, а ние си мислим каква грандиозна промяна е настъпила в живота ни само за 100 години. А какви ще са следващите 100? Каквото и да са те, сигурни сме, че в тях има специално отредено „електрическо място” за автомобили като BMWi3, защото те носят в себе си нова култура, нова мисъл за околната среда и все по-урбанизираните градове и защото те могат да дадат нов прочит на ценностите, създавани със столетия.

 

В нашата експедиция BMW i3 ви разходихме из Ботаническата градина, Тайната градина на къщата с ягодите, Градината със славейковите дъбове, а следващата пролет ще ви покажем още потайни кътчета на столицата.