Renault Zoe

Електрически дзен (+видео)

Преди да споделя каквото и да е впечатление за Zoe, искам да кажа, че ако повече българи могат да управляват поне за месец електрически автомобил, мисля, че вилнеещият автогангстеризъм по улиците на градовете, значително ще намалее. Убедена съм, че тази технология може да направи революция в мисленето на всеки шофьор и не защото няма „power” да се направиш на герой на пътя и да засечеш или догониш някой, а просто зад волана на електрически автомобил приоритетите дори на подсъзнателно ниво стават други.

Така се случи, че три дни управлявах електрическото Zoe във февруарски дни, които по-скоро напомняха за пролет със своите 16-18 градуса. И това беше изцяло в моя полза. Всеки градус в повече навън дава и повече километри пробег. Renault ZOE е способен да измине между 115 и 170 км в зависимост от стила на шофиране и климатичните условия, което е най-дългият пробег в категорията. В хомологирани тестове ZOE е единственият електромобил с пробег от 240 км., което се получава благодарение на Range OptimiZEr системата, монтирана във всички модели ZOE, която увеличава пробега с почти 25%. Иначе може да измине между 115 и 170 км в зависимост от стила на шофиране и климатичните условия. В тези дни аз изминах с едно зареждане 130 км. Наистина, за да се постигнат по-добри резултати, са нужни повече „упражнения“ и изчистване стила на каране до най-фини настройки. Веднага искам да уточня, че не става въпрос за компромис в стила, а именно за изчистване и точно преценяване на всяка реакция, докато те станат естествени. Според изчисленията, прилагането на еко шофиране (предвиждате на пътните ситуации, използване на двигателната спирачка, разумен подход към шофирането и т.н.), подобрява пробега средно с 16%.

А включването на режима Eco, само чрез един бутон, увеличава пробега с до 10%. Tази функция намалява работата на климатизацията и отоплението, както и мощността на мотора. Ако обаче в един момент имате нуждае от ускорение, когато изпреварвате например, функцията се изключва чрез силно натискане на педала на газта (и това става с упражнение). Zoe e оборудван с електро мотор с 88 к.с. и литиево-йонна батерия с мощност 22 kWh.

Проектиран от самото начало като електрически автомобил, ZOE е с изчистени и плавни линии, като нарисуван с едно замахване на четката. Млечният син интериорен цвят, синият ефект на Renault логото и фаровете, както и затъмнените стъкла го правят отличим.

Необичайно за сериен автомобил, задните светлини са прозрачни, със син, концентриран край. Те стават червени по време на спиране и когато светлините се включат през нощта. Иначе общият цвят на купето изглежда еднакъв.

Истинското дзен усещане е в купето. Арматурното табло е изработено от един бял блок, в много чисти линии. При него е използван нов за автомобилната индустрия материал, мек на допир и вдъхновен от света на домашния дизайн. В дните, в които живеех в автомобила (защото наистина прекарах много часове в него), буквално имах чувството, че съм на някаква уелнес програма. Атмосферата е релаксираща и чрез използването на пастелни цветови комбинации в купето при версиите Life и Zen. А тишината, която цари по време на пътуване е съвсем успокояваща, като капсула, която те запазва от външния хаос.

Веднага изпъква екранът с размер 7 инча на Renault R-Link конзолата. TomTom® Z.E. навигационната система показва кръг, обозначаващ работния радиус, който отговаря на пробега на автомобила. При въвеждане на дестинация можа да даде дали има достатъчен заряд, за достигане. Ако това е невъзможно, той може да покаже пътя към най-близката зарядна станция. Може да предложи и маршрутът, който е най-икономичен по отношение на използване на енергията и да покаже зарядни станции (картотекирани от TomTom®) върху картата (в зависимост от географското местоположение или дестинацията на автомобила).

Интересен е TFT екранът (Thin Film Transistor) на контролния панел, който дава постоянна информация. Единият прибор показва заряда на батерията и оставащия пробег в километри. Изчислението на тази стойност се базира на параметрите от шофирането през последните 200 км. Нулирането на този показател намалява базата за изчисление до последните изминати 30 км, за да се изчисли оставащият пробег, основавайки се на настоящите условия на движение. Економетър показва във всеки един момент дали автомобилът изразходва или възстановява енергия. Заедно с това има и цифров скоростомер и индикация на позиция на скоростния лост, която копира тези на автоматична трансмисия (Neutral, Drive, Reverse, Park). Има и информация от бордовия компютър, като изминато разстояние, среден разход (kWh/100 км), общ и моментен разход (kWh), час, външна температура. Въпреки, че звучи много, всичко е много прегледно и ясно отново в „прозрачни“ синьо-зелени цветове, които са в синхрон с цялостната концепция.

А функцията “индикатор за стила на шофиране” променя цвета на фона на TFT екрана - зелен за еко шофиране, син за неутрално шофиране и виолетов за по-нервните, с по-висока енергийна консумация. Накрая на всяко пътуване можете проверите личният си стил на шофиране чрез функцията “Driving eco²” и да получите дори и съвети за неговото икономично подобряване.

Седалките са изключително удобни, с вградени подглавници, с бледа текстилна тапицерия (при версията Zen), третирана с Teflon® защита срещу петна за по-лесно почистване. Нулевите емисии са изписани и върху топката на скоростния лост и върху подглавника на шофьорската седалка. Пиктограма, наподобяваща принтиран кръг, може да се види върху тапицерия на тавана и на арматурното табло.

Дори и само около 100 км налични да имате като пробег, пак са много, защото в градски условия, това означава да сте целият ден в автомобила. Но пък може да използвате и най-малките паузи, за да дозаредите батерията. Автомобилът е оборудван с новия мотор R 240, производство на Renault, който разчита на нова зарядна система Chaméléon. Именно тя позволява по-бързо зареждане в стандартната електрическа мрежа. Може да използвате и най-малките паузи, за да дозаредите батерията, защото всяка минута, в която батерията се зарежда, получавате допълнителен километър пробег. ZOE има комплект със заряден кабел за ниво на заряд между 3 и 22 kW. В автомобила той се включва в контакт, разположен под логото отпред, а то се отключва или чрез хендсфрий картата, или чрез бутон от лявата страна на волана. Благодарение на тази зарядна система, за по-малко от час, докато имах една среща, успях напълно да дозаредя автомобила в зарядна станция.

За съжаление цените на подобни автомобили са все още високи и те са основната спирка за повечето клиенти, освен това българското законодателство не дава никакви облекчения за подобна инвестиция, освен безплатното паркиране в паркинг зоните в градовете. При Zoe ниво Life се предлага за 57 990 лв., а ниво Zen за 59 990 лв.

 

 

Facebook comments