fbpx Електрически Ford Explorer измина 30 000 км и влиза в продажба | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Електрически Ford Explorer измина 30 000 км и влиза в продажба

Лекси Алфорд днес постави официален рекорд като първия човек, обиколил земното кълбо с електически автомобил, а именно с новия изцяло електрически Ford Explorer. Тя премина през шест континента, 27 държави и повече от 30 000 километра само с електрическо задвижване. Преодолявайки прекъсванията на електрозахранването в Африка, липсата на инфраструктура за зареждане в пустинята Атакама в Чили, неизградените пътища, планинските проходи и мразовитите условия, постижението доказа какво е възможно да се постигне и колко далеч можеш да стигнеш с електрически автомобил.

Автомобилът, с който Лекси участва в пътешествието си, е предпроизводствен модел на Ford Explorer, с възможност за използване на различни видове зареждане - от контакти с променлив ток с мощност 2,2 kw до бързи зарядни устройства на постоянен ток.

По време на пътуването Лекси също разчиташе на MegaConsole в салона, който може да побере три 1,5-литрови бутилки с напитки със свободно място, отопляемата и масажираща седалка на водача и гласово активираното информационно-развлекателно оборудване SYNC Move2 с регулируем сензорен екран - функции, които са стандартни за моделите Ford Explorer и Ford Explorer Premium.

Оборудван за всякакъв тип приключения

Новият изцяло електрически Explorer е първият електрически автомобил на Ford, разработен и произведен в Европа, който съчетава немско инженерство, американски стил и отлично стандартно оборудване, включващо електрически задвижвания с батерии за нулеви емисии по време на движение - и пробег до 602 км с едно зареждане.
Explorer се предлага с възможност за избор на задвижване на задните колела с един двигател (RWD) или задвижване на всички колела с два двигателя (AWD). И двете конфигурации използват литиево-йонна (NMC) батерия с удължен пробег, избрана заради енергийната си плътност, мощността и експлоатационните си качества в европейския климат от Скандинавия до Средиземноморието. На по-късна дата ще се предлага и задвижване с един двигател RWD 4 с батерия NMC със стандартен обхват.

Зареждането от 10 до 80% отнема приблизително 26 минути при използване на бързо зареждане с постоянен ток с мощност до 185 kW за модела AWD.

Не само зареждането е бързо и лесно. Explorer може да ускорява по-бързо от Ford Performance Focus ST, като 340 к.с. означават, че моделът с AWD достига 100 км/ч за 5,3 секунди. Explorer AWD също така може да тегли до 1200 кг. 8 И всичко това се постига с безпроблемно електрическо задвижване за максимална изтънченост - направена още по-приятна с луксозната стандартна спецификация.

В допълнение към приблизително 470 литра общо пространство за съхранение на вещи, включително 17-литровата MegaConsole и заключващо се отделение зад екрана My Private Locker, всеки Explorer разполага със информационно-развлекателно система SYNC Move с регулируем 14,6-инчов централен сензорен екран, който може плавно да се плъзга нагоре и надолу според нуждите на водача под 30 градусов ъгъл.