fbpx Електрическият автомобил Xiaomi SU7 иска да предифинира технологиите в автомобилната индустрия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Електрическият автомобил Xiaomi SU7 иска да предифинира технологиите в автомобилната индустрия

След като в края на декември Xiaomi представи своята технологична премиера на електрическия Xiaomi SU7, представя и повече своите пет основни технологии за електрически превозни средства – електромотор (E-motor), батерия, Xiaomi Die-Casting, пилотно автономно шофиране (Xiaomi Pilot Autonomous Driving) и интелигентно купе (Smart Cabin). От разработването на фундаменталните основни технологии, Xiaomi има за цел да предефинира технологиите в автомобилната индустрия.

Двигатели

Xiaomi представи независимо разработените и произведени от нея електродвигатели HyperEngine V6/V6s и HyperEngine V8s.

HyperEngine V8s с максимална скорост от 27 200 об/мин, мощност от 425 kW и максимален въртящ момент от 635 N-m поставя световен рекорд за електромотори. За да се постигне стандартът от 27 200 оборота в минута, HyperEngine V8s използва първата в индустрията свръхвисокоякостна плоча от силициева стомана с якост на опън от 960MPa, която превъзхожда основните предложения в индустрията повече от два пъти.

За охлаждане HyperEngine V8s използва технология за двупосочно пълно охлаждане на маслото (Bidirectional Full Oil Cooling Technology) и S-образен дизайн на системата за омасляване. За статора се използва двупосочна система за омасляване, която увеличава площта на разсейване на топлината със 100% и постига охлаждащ ефект до 20°C. В същото време в роторната секция се използва патентована S-образна маслена верига, която увеличава площта на разсейване на топлината с 50% и постига охлаждащ ефект до 30°C. Освен това, ламинатите от силициева стомана на статора се отличават със "стъпаловиден" шахматен дизайн, което допълнително увеличава ефективната площ на топлоотдаване с още 7%.

HyperEngine V8s е в процес на разработване. Предстои да се произвежда масово и ще бъде внедрен в електромобилите на Xiaomi през 2025 г. 

HyperEngine V8s с максимална скорост от 27 200 об/мин, мощност от 425 kW и максимален въртящ момент от 635 N-m поставя световен рекорд за електромотори. За да се постигне стандартът от 27 200 оборота в минута, HyperEngine V8s използва първата в индустрията свръхвисокоякостна плоча от силициева стомана с якост на опън от 960MPa, която превъзхожда основните предложения в индустрията повече от два пъти.

Батерия

Xiaomi самостоятелно разработи и CTB технология за интегрирана батерия (CTB Integrated Battery Technology) чрез иновативна технология на обърнатите клетки, многофункционален еластичен междинен слой и минималистична система за окабеляване. Тя се отличава с ефективност на интегриране на батерията от 77,8% - най-високата сред батериите CTB в света, 24,4% подобрение на цялостната производителност и намаляване на височината със 17 мм, с максимален капацитет на батерията до 150 kWh и теоретичен CLTC пробег на презареждане над 1200 км.

Xiaomi Die-Casting

Xiaomi представи своя самостоятелно разработен клъстер за леене под налягане Xiaomi Die-Casting T9100 и патентован материал за сплав за леене под налягане Xiaomi Titans Metal, с което се превърна в единствения китайски автомобилен производител, който едновременно провежда самостоятелни изследвания в областта на леенето под налягане, както и на материалите.

Xiaomi Пилотно Автономно Шофиране (Xiaomi Pilot Autonomous Driving)

По отношение на автономното шофиране Xiaomi е пионер в три ключови технологии: Адаптивна BEV технология, Основен модел за картографиране на пътя и Super-Res Occupancy Network технология.

Адаптивната BEV технология е водеща в индустрията иновация, която задейства различни алгоритми за възприемане в зависимост от условията. Мрежата за възприемане има минимална грануларност от 5 см и максимална от 20 см, като обхватът на разпознаване се простира от 5 см до 250 м.

Що се отнася до разпознаването на препятствия, технологията Super-Res Occupancy Network на Xiaomi постига неограничени категории за разпознаване на необичайни препятствия. В сравнение с традиционните мрежи, които интерпретират препятствията като блокове, иновативният векторен алгоритъм на Xiaomi симулира всички видими обекти като непрекъснати извити повърхности. Това подобрява точността на разпознаване до 0,1 м. Освен това, самостоятелно разработената от Xiaomi функция за намаляване на шума с едно щракване елиминира влиянието на дъжда и снега върху разпознаването, като значително намалява вероятността от неправилно разпознаване.

В допълнение към основополагащия модел за картографиране на пътища, Xiaomi също така е разработила първия в света готов за производство Модел на AI за засичане и вземане на решения от край до край (End-to-End Sensing and Decision-Making AI Model) за автоматизирано паркиране. Този модел позволява наблюдение в реално време и динамично регулиране при паркиране в предизвикателни условия, като например паркинги, които включват асансьори.

Интелигентно купе (Smart Cabin)

Xiaomi EV Smart Cabin използва архитектура за взаимодействие, ориентирана към човека, и разполага с 16,1-инчова 3K централна конзола, 56-инчов HUD head-up дисплей, 7,1-инчово въртящо се арматурно табло и две удължителни стойки за облегалките на седалките, които позволяват монтирането на два таблета. Оборудван е с автомобилен чип Snapdragon 8295 с изчислителна мощ на изкуствения интелект (ИИ) до 30 TOPS, което позволява максимално интерактивно изживяване с свързването на пет различни екрана.

Интерактивното изживяване на Xiaomi Smart Cabin е подобно на това на таблетите, което позволява на потребителите бързо да се адаптират, без да е необходимо да се учат. Системата работи изключително гладко, като операционната система на автомобила се стартира за 1,49 секунди след отключването на вратата. Освен това, тя предлага безпроблемна кръстосана връзка между смартфоните и електромобила. Например, когато телефонът бъде внесен в купето, на конзолата автоматично се показва икона, която позволява лесен достъп до интерфейса на телефона с едно докосване.

Завършване на интелигентната екосистема "Human x Car x Home"

В края на октомври тази година Xiaomi обяви цялостно обновяване на своята групова стратегия, преминавайки от "Smartphone x AIoT" към интелигентната екосистема "Human x Car x Home", като автомобилите се превърнаха в ключов компонент на стратегическия фокус на Xiaomi.

Интелигентната екосистема "Human x Car x Home" е цялостна интеграция на сценарии, включващи хора, автомобили и домове, улесняваща безпроблемното свързване на хардуерни устройства, координацията в реално време и стимулираща сътрудничеството между партньорите в индустрията. По време на конференцията Лей Джун обяви, че с добавянето на Xiaomi EV интелигентната екосистема "Human x Car x Home" е официално завършена.

Екосистемата дава възможност за взаимно сътрудничество и еволюция между хората, устройствата и интелигентните услуги в рамките на екосистемата. Използвайки междуустройствената свързаност HyperConnect, Xiaomi HyperOS безпроблемно интегрира над 200 продуктови категории, включително Xiaomi EV. Покритието на екосистемата се простира до над 95% от ежедневните сценарии на потребителите, което позволява на интелигентните системи да обслужват всеки индивид. Едновременно с това, с овластяването на ИИ, Xiaomi HyperMind служи като център за интелигентни разсъждения и може да възприема и да се учи от употребата, осигурявайки автоматизирани, проактивни решения.