fbpx Електрическият кросоувър Kia EV6 с множество асистенции за шофьора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Електрическият кросоувър Kia EV6 с множество асистенции за шофьора

Електрическият кросоувър Kia EV6 предлага гама от усъвършенствани системи за асистенция на водача, като снижава опасностите и стреса при шофиране.

Например най-новия пакет функции за асистенция HDA 2 (Highway Driving Assist 2), освен, че поддъра желаната скорост и зададената дистанция до движещото се отпред превозно средство, чре данни от навигационната система автоматично може да намали скоростта за безопасно преминаване на завой и отново да я увеличи до зададеното ниво, когато пътните условия позволяват.

В случаите на движещи се в непосредствена близост до EV6 превозни средства, системата HDA 2 помага на водача да избегне риска от потенциален сблъсък със съответна намеса в управлението и безопасна промяна на траекторията на движение. Смяната на лентите също се извършва плавно – ако ръцете на водача са на волана и автомобилът се движи над определена скорост, включването на мигач премества автоматично автомобила в съседна лента.

EV6 разполага със система за наблюдение на слепите зони BVM (Blind-Spot View Monitor) и асистент за предотвратяване на опасността от сблъсък с автомобили в слепите зони BCA (Blind-Spot Collision Avoidance Assist), за да гарантира винаги безопасна смяна на лентата за движение. На практика системата BVM действа като втори чифт очи, които показват ситуацията в слепите зони от полезрението на водача отляво и отдясно на автомобила като картина с висока разделителна способност на 12.3” цифров екран на блока с контролните прибори. Системата BCA от своя страна използва радарни сензори, за да предупреди водача за приближаващи превозни средства и автоматично задейства спирачките при установяване на риск от сблъсък при извършване на маневра за смяна на лентата.

 

Сигурното преминаване на кръстовищата и особено на многолентовите такива, често може да бъде сериозно предизвикатлство за повечето водачи. Системата на Kia за асистенция за избягване на сблъсък с движещото се отпред превозно средство FCA (Forward Collision-Avoidance Assist) вече включва и функциите за завиване и пресичане на кръстовища, насочени към осигуряване на максимална превантивна безопасност. При включване на ляв или десен мигач, системата ще предупреди автоматично водача за риск от потенциален сблъсък с насрещно движещо се превозно средство. Предупреждение към водача се подава и в случаите, в които съществува опасност от удар от приближаващи отляво или отдясно превозни средства при пресичане направо през кръстовища. При възникване на непосредствена опасност от катастрофа, системата подава предупредителен сигнал и автоматично задейства спирачките с цел да избегне сблъсъка.

Паркирането и други потенциално затрудняващи водачите маневри при новия EV6 са значително улеснени с помощта на системата за наблюдение на зоната около автомобила SVM (Surround View Monitor). Нейните видеокамери създават 360-градусова панорамна картина, която водачът може да следи на удобно разположения на арматурното табло екран на мултимедийната система. Излизането на заден ход от тесни пространства с влошена видимост също е много по-безопасно благодарение на системата за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist). При маневра за излизане на заден ход, тази високотехнологична система регистрира приближаващите от двете страни автомобили и при установяване на потенциален риск от сблъсък задейства автоматично спирачната система за предотвратяване на произшествие.

При тесни места за паркиране на помощ идва системата за дистанционно интелигентно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist), която дава възможност на автомобила да паркира самостоятелно - независимо дали водачът се намира в или извън него.

Допълнително удобство е интелигентният капак на багажника SPT (Smart Power Tailgate), който се отваря сам, при приближаване към задната част на автомобила на човек, който има в себе си интелигентния ключ на EV6.