fbpx Електрическото бъдеще е близо до нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Електрическото бъдеще е близо до нас

Електрическото бъдеще е близо до нас

Абсолютна тишина. Неестествена за автомобил, който работи на "празни обороти” и е готов да потегли всеки миг. Натиснах педала на спирачката, скоростния лост напред, педала на „газта” и...потеглихме – в пълна тишина. Така, преди седмица имах възможността да бъда една от малкото в света, която е управлявала макар и за кратко, 476-ти номер от общо 600 напълно електрически MINI в цял свят.

На практика автомобилът е напълно конвекционален и за управленето му се прилагат стандартните шофьорски умения. Единствената и най-голяма разлика е... в захраването на мотора и цялата система, която го осъществява. Сериозно предизвикателство, но както вече можем да видим, всяка автомобилна марка е обърнала поглед към електрическото бъдеще. Още едно доказателство е избора за автомобил на годината на Европа на електрическия Nissan Leaf.

Но да се върнем към MINI E. Сега, когато пиша тези редове си спомням с усмивка обиколката, която направих с автомобила. Всъщност, разходихме се из софийския Бизнес парк, който сам по себе си представлява мини град, за малко се включихме и в една от централните околовръстни улици. В главата ми изникват реминисценции от детството, за онези безшумни автомобилчета, с които обикалях площада. Но само до тук с детското. Реалността днес докосва бъдещето.

В момента, в който вдигна крака от педала на газта, автомобилът спира, но не така рязко, че да ми се откъсне главата. Но когато се наложи бързо да пресека едно от кръстовищата, натиснах рязко и автомобилът буквално „излетя”. Като едно истинско MINI. Така че, компромис с динамиката не е направен. Все пак електромоторът, захранван от литиево-йонна батерия има мощност от цели 204 к.с. Данните на производителя показват, че ускорението от 0-100 км/ч е 8,5 сек., а максималната скорост е 152 км/ч – повече от достатъчна за една градска мобилност. С едно зареждане на батерията пробегът е около 200 км.

А самото зареждане става в наличната ел.мрежа. Времето е в зависимост от зарядния ток на зарядното устройство времетраенето е както следва: 230 V / 12 A Æ - 10,1 ч (2,76 kW), 230 V / 32 A Æ - 3,8 ч (7,36 kW), 230 V / 50 A Æ - 2,4 ч (11,5 kW). При направени средни изчисления 100 км се изминават със 6 лева. Двойно по-евтино дори и от най-икономичния двигател в градски условия.
Когато слязох от автомобила първата мисъл, която мина през главата ми беше, колко ли ще утихне бръмченето в града, ако половината автомобили са електрически? Макар и да не осъзнаваме, шумът е едно от нещата, които влияят на стреса и умората. (Били ли сте в някое балканско село, когато в неделя следобед дори и кучетата спират да лаят и тишината „бучи” в ушите?”). Друг сериозен въпрос е за вредните емисии, които реално също не ги виждаме и като че ли не ни пречат. А и май според последни изследвания озоновата дупка започнала да се затваря?!...
Предимствата на електрическото мобилно бъдеще са много, но в същото време много икономически и политически интереси ще бъдат предизвикани.

По време на пилотния проект, в рамките на две години участниците са изминали над 10 млн. км с техните електрически автомобили в САЩ, Великобритания и Германия. Франция. А от 2011 г. Япония и Китай също ще се включат в проекта .
Освен всички научни наблюдения, измервания и въпросници, след шест месеца шофиране, всички участници в проекта отговарят и на въпроса – „Какъв е опитът ви с електрическото MINI в условия на ежедневната експлоатация?”. Тестовите водачи са определили, че електрическият автомобил посреща над 90% от нуждите им за автономна мобилност. Според тях полезният пробег и времената за презареждане са приемливи. Те презареждат MINI E най-вече у дома или на работното си място. И не на последно място те държат да шофират със „зелено електричество”.

През 2011 г. BMW Group ще направи следващата крачка към серийно производство, въвеждайки изпитателен парк с четириместен електрически автомобил BMW Concept Active Е, разработен на базата на BMW Серия 1 Купе.
Но както и MINI E и BMW Concept Active Е са конвенционални автомобили, които са преработени в електрически. За този нов тип мобилност са търсени нови материали и производствени процеси. И затова
BMW Group разработва Mega City Vehicle (MCV). Това е електромобил, специално конструиран за електрическо задвижване. Конструкцията е от две част – Life отделение за пътниците, за първи път серийно изработено от въглеродни влакна и Drive – отделение за електромотора, акумулаторната батерия и окачването.