fbpx Електрическото Renault ZOE вече с двойно по-голям пробег | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Електрическото Renault ZOE вече с двойно по-голям пробег

Електрическото Renault ZOE вече с двойно по-голям пробег

В електрическата надпревара това лято Renault ZOE излиза с още по-атрактивно предложение, което го прави един от сериозните състезатели в този клас. Както е известно един от основните проблеми на този тип автомобили е пробегът, а ZOE се вече е оборудвано с нова батерия Z.E. 40, която обещава да измине с едно зареждане цели 400 км. В реални пътни условия обаче, са около 300, което също е сериозна възможност за придвижване и е почти два пъти повече от пробега, който моделът предлагаше при дебюта си. Разбира се винаги трябва да се имат предвид условностите, с които всеки шофьор на такъв автомобил трябва да се съобразява като външна температура, скорост, натоварване, използване на климатик, градско или извънградско движение (виж ТУК теста на електрическия VW Golf).

Новата батерия Z.E. 40 на ZOE предлага 41kWh полезна енергия, което е почти двойно повече от възможността за съхранение на енергия на стандартната батерия на ZOE 22kWh, с което то се предлагаше на нашия пазар от 2015 г. Тя е разработена в сътрудничество с LG Chem и използва литиево-йонна технология с висока плътност. По-важното е, че не е по-тежка или по-голяма, което е от голямо значение за този тип автомобили.

 

Електронната система за контрол на батерията оптимизира използването на електроенергия от ZOE по време на движение, докато новата система за рециркулация на въздуха поддържа температурата на батерията на ZOE на постоянно ниво. Така се повишава икономичността на автомобила в много топло или много студено време.

Като се замислим, 300 км е сериозен пробег. Е, вярно е, че до морето няма да стигнете, а и няма станции по пътя, където да заредите, освен ако не влизате да търсите в градовете по пътя, което напълно обезсмисля такова пътуване, освен ако не търсите авантюра.
Иначе за града такъв километраж е огромен. Когато съм карала от сутрин до вечер в София съм изминавала за ден около 100 км. А на бързозярадна станция за час може да заредите изминаването на 120 км.

 

Естествено по отношение на електрическите автомобили все още има много проблеми, които не са решени – като липсата, на какъвто и да е данъчна преференция или облекчение при закупуване от държавата, все още малкото зарядни станции - общият им брой в Европа е 80 000, като 5000 от тях са бързозарядни, а в България има едва 30-тина, скъпата цена на самите електромобили.,

От друга страна най-голямото предимство е, че не плащате „зони” в София, но това голямо „преимущество” не е валидно за останалите градове на България. Там си плащате като всички останали, което е другият парадокс. Но да се върнем в столицата. Наемът на един служебен абонамент за паркинг в центъра е над 800 лв. на месец. Като се направят тънките сметки с цената на тока (зареждането на батерията в стандартна мрежа на нощна тарифа струва 3лв.) и отпадането на служебен абонамент и зареждането на гориво, ако не държите да се возите в голям автомобил, електрическото возило определено излиза на сметка.

 

Началната цена е 58 хил. лв., а в най-високата си версия е 67 хил. лв. За съжаление не ползва данъчен кредит.

И колкото и все още да е спорен приема на електрическите автомобили, заради много реални факти и съображения, които правят тяхната масовост трудна, е повече от сигурност, че бъдещето на човешкото придвижване ще е именно тяхно. Все пак последни проучвания показват, че почти от половината анкетирани заявяват, че биха си купили електрически автомобил.